29
april
2022
|
11:26
Europe/Amsterdam

Ondertussen aan de Hofvijver geeft interessante inkijk op gesloten Haagse Binnenhof

met prominenten Wiegel en Van Nieuwenhoven

Voor het eerst sinds mensenheugenis is toegang tot het Haagse Binnenhof gesloten voor het publiek en zijn de ministers en kamerleden hier niet meer in het wild te zien. Toch kunnen we het ingrijpende renovatie-proces van dichtbij volgen in het AVROTROS-programma Ondertussen aan de Hofvijver met Splinter Chabot. Elk kwartaal komt Splinter met een een update over de ingrijpende renovatie van ons parlementair huis.

Experts geven duiding aan de actuele gebeurtenissen en de uitdagingen die overwonnen moeten worden in deze complexe operatie waarvoor vijf jaar uitgetrokken is. Via de renovatie komen er culturele, parlementaire en kunsthistorische anekdotes naar boven die verteld worden door spraakmakende betrokkenen. De voorzitters van de Eerste en Tweede kamer komen met Splinter nog een keer terug op hun oude werkplek waar elke muur, elke dakpan en elk gebouw een verhaal vertellen.

In deze tweede aflevering zijn ook prominente oud-politici Jeltje van Nieuwenhoven (oud-voorzitter) en Hans Wiegel te zien. Wiegel ziet de oude Tweede Kamer-zaal graag weer in ere hersteld. De klassiek-Engelse opbouw, waarbij links en rechts tegenover elkaar zitten vindt hij erg belangrijk. Jeltje van Nieuwenhoven vindt hem hopeloos nostalgisch. In de tijd dat de oude zaal in gebruik was, was politiek volgens de oud-voorzitter een mannenzaak. 'Als je als vrouw naar de WC moest, kon je eerst een kwartier lopen voor je het eerste damestoilet tegenkwam.' Wiegel brengt met Splinter een bezoekje aan het Torentje. De VVD-er maakte als laatste niet-premier gebruik van deze bijzondere werkruimte.

Ondertussen aan de hofvijver is een POSVIDEO-format, geproduceerd door idtv.

Samenvatting

Ondertussen aan de Hofvijver is te zien op 27 mei om 20.25 uur bij AVROTROS op NPO 2