Hilversum,
13
mei
2015
|
11:50
Europe/Amsterdam

Nieuwe serie Bloed, zweet en concerten met Jansons en Gergiev vanaf 7 juni bij AVROTROS

Vanaf 7 juni zendt AVROTROS op de vroege zondagavond vier weken lang de derde serie Bloed, zweet en concerten uit met daarin onder anderen Mariss Jansons aan het woord. De onlangs vertrokken chef-dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest Jansons vertelt in zijn huis in St. Petersburg over zijn gigantische archief aan partituren en geluids- en beeldopnames. Tevens bezoekt hij de Philharmonie waar hij als jongetje luisterde naar de concerten die zijn vader daar dirigeerde. De Philharmonie was ook de plek waar Jansons zijn carrière als dirigent begon. Eind april stond hij er op de bok tijdens het concert ter ere van de 100ste geboortedag van zijn vader.

In de tweede aflevering van Bloed, zweet en concerten zien we een andere topdirigent; Valery Gergiev. Gergiev gaf in Het Concertgebouw een masterclass aan drie jonge dirigent-talenten die elk het Koninklijk Concertgebouworkest mochten dirigeren. Hoe zij dat ervoeren en hoe Gergiev over dirigeren denkt komt uitgebreid aan bod in deze aflevering.

In de laatste twee afleveringen staan traditiegetrouw musici van het Koninklijk Concertgebouworkest centraal. In één aflevering de jonge violiste Alice Webb die als lid van de orkestacademie van het Koninklijk Concertgebouworkest een zeer speciaal jaar met veel leermomenten meemaakt. Er is ook een aflevering met enkele blazers die al langer in het orkest zitten en over hun instrument, hun ervaringen en hun voorkeur voor bepaalde orkest stukken vertellen.

Na elke aflevering Bloed, zweet en concerten is het Koninklijk Concertgebouworkest te zien en te horen tijdens stukken die zij opgevoerd hebben het afgelopen jaar.

Van 7 tot en met 28 juni begint AVROTROS de zondagavond op NPO 2 muzikaal met vanaf 19.10 uur een Bloed, zweet en concerten-aflevering, opgevolgd door integrale concertpassages.

Concertstukken na de afleveringen van Bloed, zweet en concerten:

7 juni: Het Concertgebouworkest speelt tijdens het ‘Afscheidsconcert’ van Jansons als chef-dirigent liederen van Mahler, Berio en Copland met als solist Thomas Hampson

14 juni: Het Concertgebouworkest speelt o.l.v. diverse jonge dirigenten Debussy en Strauss tijdens de Masterclass van Gergiev.

21 juni: Het Concertgebouworkest speelt o.l.v. Jansons tijdens zijn ‘afscheidsconcert’ het Concert voor orkest van Bartok.

28 juni: Het Concertgebouworkest speelt o.l.v. Jansons het pianoconcert van Shostakovich met Yuja Wang en Omar Tomasoni.

Programmagegevens:

Televisie
Bloed, zweet en concerten
van 7 tot en met 28 juni
NPO 2 - 19.10 uur