08
november
2023
|
14:10
Europe/Amsterdam

Nieuwe reeks Volle Zalen met Groenendijk, Radius en Ebbelaar, Amini en Karsu

Cabaretier Richard Groenendijk, het dansechtpaar Alexandra Radius en Han Ebbelaar, acteur en theatermaker Saman Amini en zangeres Karsu Dönmez zijn de podiumpersoonlijkheden die worden geportretteerd in een nieuwe reeks Volle Zalen.

Presentator Cornald Maas ontmoet de hoofdpersonen op voor hen belangrijke plekken en duikt in hun jeugd. Wat hebben ze van huis uit meegekregen en hoe staan ze in het leven? Hoe komt dat tot uiting op het podium? Vier unieke persoonlijkheden en vier hele eigen verhalen staan dit najaar centraal in Volle Zalen.

Aflevering 1 | Richard Groenendijk
Woensdag 6 december, 20.25 uur op NPO 2

Zijn laatste voorstelling Voor Iedereen Beter is helemaal uitverkocht, maar volle zalen waren voor Groenendijk lang niet altijd vanzelfsprekend.  Samen met Maas bezoekt ‘laatbloeier’ Groenendijk zijn ouderlijk huis in het dorp waar hij opgroeide. Droomde hij als jongetje al van het theater? Hoe behield hij zijn zelfvertrouwen in de tijd dat hij speelde voor ‘soms maar twintig mensen’? En welke rol speelt de relatie met zijn partner Marko, gevlucht uit Bosnië ten tijde van de Balkanoorlog, in zijn voorstellingen? Tijdens de opnamen van het programma overlijdt Richards regisseur Wimie Wilhelm. Wat betekent haar overlijden voor Groenendijk en zijn werk? “Ik denk wel dat ik er iets mee moet. Mijn vak is toch een weerspiegeling van het leven. Iedereen herkent het als een familielid, vriend of vriendin wegvalt.”


Aflevering 2 | Alexandra Radius en Han Ebbelaar
Woendag 13 december, 20.30 uur op NPO 2

"Het is geven en nemen, geduld hebben en respect voor elkaar. Dat is verre van een opgave geweest; we horen gewoon bij elkaar."

Het wereldberoemde dansechtpaar Alexandra Radius en Han Ebbelaar vierde dit jaar hun zestigjarig huwelijk in aanwezigheid van prominenten uit de dans- en theaterwereld. ‘Een pas de deux voor het leven’, zoals de trouwambtenaar ooit zei. Wat is het geheim van hun voortdurende liefde? En hoe kijkt Ebbelaar terug op de periode direct na de bijna-dodelijke val van een trap van Radius, nu 2 jaar geleden? Radius en Ebbelaar wonen een deel van het jaar in Frankrijk, waar presentator Cornald Maas ook met ze terugblikt op de hoogtepunten uit hun carrière, de vriendschap met choreograaf Hans van Manen en de samenwerking met het Russische dansicoon Rudolf Nureyev. Beiden koesteren niet alleen nog steeds een grote liefde voor elkaar, maar ook voor ballet. De kijker ziet de iconen volop bezig met jonge dansers die kans maken op een ondersteunende beurs om hun talent verder te ontwikkelen.

Aflevering 3 | Saman Amini
Woensdag 20 december, 20.40 uur uur op NPO 2

"Het is niet eerlijk als ik zeg dat mijn minderwaardigheidscomplex komt door Nederland en het asielbeleid. Het begon eerder, bij mijn vader in Iran."

Acteur, cabaretier en theatermaker Saman Amini  wil ‘de best geïntegreerde allochtoon na Maxima worden’, maar zal hij er ooit echt bijhoren? Wie is Saman Amini en hoe is hij opgegroeid? Samen met Cornald Maas brengt hij een bezoek aan een voormalig AZC waar hij lange tijd woonde en waar hij leerde met zijn vuisten voor zichzelf op te komen. De ‘vechtersbaas’ werd weggestuurd van zijn eerste theaterles, maar kreeg een tweede kans. Hoe heeft theater hem de weg gewezen?

Amini kreeg dit jaar de Charlotte Köhler aanmoedigingsprijs toegekend door het Cultuurfonds. Zijn solovoorstelling Saman Amini’s Integratieplan werd genomineerd voor de Neerlands Hoop Cabaretprijs en op het Nederlands Theaterfestival gerekend tot de beste voorstellingen van het jaar. In deze voorstelling confronteert de in Iran geboren Amini de bezoeker met zijn persoonlijke levensverhaal. Hij houdt zijn publiek een spiegel voor, met harde grappen, maar ook met zelfspot. Iedereen voelt de pijn of op zijn minst het ongemak. Saman Amini doet zijn persoonlijke verhaal in Volle Zalen in het jaar dat het kabinet is gevallen over het asielbeleid.


Aflevering 4 | Karsu
Zondag 31 december, 20.10 uur op NPO 2

"Wij zijn als gezin met elkaar ook gewoon vier vrienden. Ik gun iedereen zo’n band met zijn of haar ouders. Ik vind dat goud waard."

In een muzikale uitzending van Volle Zalen op Oudejaarsavond ontmoet presentator Cornald Maas zangeres Karsu. De ster van Karsu is snel rijzende. Ze raakte tv-kijkend Nederland met haar emotioneel geladen lied dat ze tijdens de benefietavond voor Turkije zong. Ze gaf een succesvol kookboek uit en presenteerde op tv- zender 24Kitchen een eigen reeks over de Turkse keuken.

Volle Zalen reist met de zangeres mee naar een optreden in Istanbul voor een uitzinnig publiek. Ook ontmoet Maas Karsu in concertzaal Het Bimhuis in Amsterdam, waar de veelzijdige zangeres achter de piano plaatsneemt. Hoe kijkt ze terug op dit jaar waarin er zowel veel succes als verdriet was? En hoe beïnvloedt dat haar persoonlijk en haar werk? Samen met Maas bekijkt ze fragmenten van zangeressen waar ze fan is, onder wie Aretha Franklin en Wende. Ook haar ouders en verloofde Mike komen aan het woord. En natuurlijk brengt Karsu samen met Cornald Maas een toost uit op het nieuwe jaar!