Hilversum,
09
maart
2016
|
16:35
Europe/Amsterdam

Nieuw werk Jan Brokken en Bert Natter voor Opium op 4

Een unieke samenwerking in het kader van de Boekenweek: de gevierde auteurs Jan Brokken en Bert Natter schreven speciaal voor het dagelijkse cultuurprogramma Opium op 4 elk tien verhalen bij een bestaand klassiek stuk. Iedere dag dragen zij een stuk voor in de rubriek de Slaapservice. Aanstaande vrijdag draagt Bert Natter zijn verhaal live voor tijdens de speciale uitzending vanaf het Boekenbal.

Jan Brokken vertelt over de ‘lompe’ Debussy , die verzot was op zijn dochter Chouchou voor wie hij Childeren’s Corner componeerde en beschrijft hoe de achtste symfonie van Bruckner ‘ons arme stumpers troost biedt'. Verder diept hij bijzondere en onbekende geschiedenissen op bij muziek van Franz Schubert, Gustav Mahler en Max Richter.

Bert Natter maakte tien verhalen bij de muziek van tijdgenoten van Johann Gottllieb Goldberg, de beroemdste leerling van Bach. Tegen de achtergrond van de avondlijke muzieklessen die Goldberg geeft aan een keurprinses, is muziek te horen van onder meer Antonio Vivaldi, Johann Sebastian Bach en Johann Adolf Hasse.

In de speciale uitzending vanaf het Boekenbal aanstaande vrijdag zijn verder Esther Gerritsen, schrijfster van het Boekenweekgeschenk, David van Reybrouck, schrijver van het Boekenweekessay, Bart Moeyaert, schrijver/artistiek intendant Frankfurt 2016, en debutante Roos van Rijswijk, van de goed ontvangen roman Onheilig, te gast. Live muziek is er van het Brackman Trio en het Eisler Trio. Hans Smit presenteert de uitzending.

De verhalen zijn terug te luisteren via www.radio4.nl/opiumop4.

Over Jan Brokken
Jan Brokken maakte portretten van klassieke musici in Met Musici, Baltische Zielen en het In het Huis van de Dichter over zijn vriendschap met meesterpianist Yuri Egorov. De Vergelding, het boek over zijn geboortedorp Rhoon tijdens de Tweede Wereldoorlog, werd een bestseller. Vorig jaar verscheen zijn roman De Kozakkentuin.

Over Bert Natter
Bert Natter kreeg voor zijn debuutroman Begeerte heeft ons aangeraakt de Selexyz Debuutprijs en de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs. Vorig jaar verschenen Remington’ en Goldberg; een historische roman over één van de geheimzinnigste figuren uit de muziekgeschiedenis; Johann Gottlieb Goldberg.

Programmagegevens:

Radio
Opium op 5
Iedere werkdag
NPO Radio 4 - 22.30 - 00.00 uur