Hilversum,
18
mei
2015
|
17:38
Europe/Amsterdam

Nelleke van der Krogt presenteert woensdag voor het laatst Tussen Kunst en Kitsch bij AVROTROS

Aanstaande woensdag 20 mei presenteert Nelleke van der Krogt voor de laatste keer Tussen Kunst en Kitsch. Na ruim 12½ jaar stopt de AVROTROS-presentator met het presenteren van het populaire programma en gaat zij met pensioen. Tijdens de aflevering vanuit verschillende musea, neemt zij afscheid met een persoonlijke boodschap die zij voor haar kijkers heeft opgenomen.

In de aflevering komen onder andere een Indiaas huisaltaar van Vishnu (uit de 11e en 12e eeuw) en een beeld van een vrouwengezicht van de kunstenaar Anton Rädecker aan bod.

Jaap Polak, expert niet-Westerse kunst: “Dit bronzen huisaltaar komt uit Noord India, Bengalen, het huidige Bangladesh. Het beeld toont de god Vishnu met zijn twee vrouwen, de godinnen Bhudevi en Shridevi. Deze voorstelling noemt men ook een Vishnu triade. Dergelijke beelden werden vaak aan een tempel aangeboden, maar kon ook heel goed voor privégebruik dienen. De huidige eigenaar heeft dit beeld uit een erfenis gekregen.”

Frans Leidelmeijer, expert jungendstil, art deco, design en speelgoed: “Dit is een beeld van een vrouwengezicht van de hand van Toon (Anton) Rädecker. Anton was een broer van de beeldhouwers John en Willem en ook hij was beeldhouwer. Anton Rädecker assisteerde John Rädecker bij de vervaardiging van de beelden van het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam (1956).” 

Programmagegevens:

Televisie
Tussen Kunst en Kitsch
woensdag 20 mei
NPO 1 - 20.30 uur