Hilversum,
23
januari
2018
|
09:47
Europe/Amsterdam

Negen finalisten van Het pronkstuk van Nederland bekend

Presentator Jort Kelder heeft vanavond in de live-uitzending van Het pronkstuk van Nederland de negen objecten bekendgemaakt die deze finaleweek gaan strijden om de titel het pronkstuk van Nederland. De finalisten zijn onderverdeeld in de categorieën Ontwerp, Erfgoed en Kunst. Vanaf nu kan het publiek online opnieuw stemmen op het favoriete pronkstuk. Tijdens de uitzendingen kan ook telefonisch gestemd worden.

Van dinsdag 23 tot en met donderdag 25 januari wordt elke avond in een live-uitzending vanuit de Keizersgrachtkerk in Amsterdam per categorie een finalist bekendgemaakt. De objecten die door Nederland zijn geselecteerd voor de finaleweek zijn de DAF 600, de microscoop en nijntje in de categorie Ontwerp. In de categorie Erfgoed zijn de finalisten Delfts Blauw, Het Plakkaat van Verlatinghe en het Dagboek van Anne Frank. Nederland koos in de categorie Kunst het meest voor Meisje met de parel, Lucht en Water I en De Nachtwacht. In de grande finale op vrijdag 26 januari kiest het publiek uiteindelijk één winnaar als het pronkstuk van Nederland.

De komende dagen houden ambassadeurs in de live-uitzendingen een pleidooi waarom hun object het pronkstuk van Nederland moet worden.

Ontwerp - Ambassadeur
DAF 600 - Jan Lammers
nijntje - Gijs Staverman
De microscoop - Wilfred de Bruijn

Erfgoed - Ambassadeur
Delfts Blauw - Noraly Beyer
Het Plakkaat van Verlatinghe - Erik Scherder
Dagboek van Anne Frank - Jessica Durlacher

Kunst - Ambassadeur
Meisje met de parel - Janny van der Heijden
Lucht en Water I - Inez Weski
De Nachtwacht - Akwasi

Half december werden in Het pronkstuk van Nederland dertig genomineerde stukken gepresenteerd waarop door het publiek gestemd kon worden. Uit deze dertig stukken zijn nu negen objecten overgebleven.

Stemmen kan via: https://hetpronkstukvannederland.avrotros.nl/