Hilversum,
17
februari
2017
|
11:52
Europe/Amsterdam

Maarten Baas special in Kunstuur

In Kunstuur ontmoet presentator Lucas De Man topontwerper Maarten Baas tijdens het inrichten van zijn grote solotentoonstelling in het Groninger Museum.

Baas brak wereldwijd door met zijn afstudeerproject SMOKE aan de Design Academy in Eindhoven. Voor deze collectie stak hij letterlijk meubels in de fik die hij daarna opnieuw lakte. Zijn werk is in vooraanstaande internationale museumcollecties opgenomen en ook Brad Pitt en Kanye West mogen zich de eigenaar van een Smoke Chair noemen.

Trendwatcher Lidewij Edelkoort zegt in het programma letterlijk kippenvel te hebben gekregen toen ze zijn werk in Eindhoven voor het eerst zag. Ook collega designer Piet Hein Eek komt aan het woord en roemt Maarten’s autonome en unieke kunstenaarschap.

Naast het verbranden van meubels maakt Baas ook de serie CLAY; gekleide meubelen in de stijl zoals hij ‘als vierjarige jongen een kandelaar voor zijn moeder gekleid zou hebben’. Die speelsheid en onbevangenheid is in bijna al zijn werk terug te vinden.

Voor zijn allernieuwste project neemt Maarten Lucas mee naar een tuin waarin over 200 jaar een stoel uit een boom geoogst kan worden. Door nu een mal te drukken in een jonge boom, zal over twee eeuwen een heuse stoel in de stam gegroeid zijn.

Programmagegevens:

Kunstuur
Televisie
Elke zondag
17.35 uur - NPO 2