Hilversum,
04
januari
2017
|
15:55
Europe/Amsterdam

Lucas De Man in eerste Kunstuur van 2017 terug naar zijn roots

Presentator Lucas De Man keert in de eerste uitzending van dit jaar terug naar zijn Vlaamse roots. Belgische kunstenaars staan in Nederland bekend om hun magisch realisme en absurdisme. In deze special praat Lucas met drie bijzondere kunstenaars over hun typische eigen stijl waarbij niets is wat het lijkt. Ceci n'est pas une pipe, nietwaar?

Samen met Herr Seele die bekend werd door zijn strip Cowboy Henk bezoekt Lucas de tentoonstelling over hun beider held René Magritte. Herr Seele is in zijn werk overduidelijk geïnspireerd door het absurdistisch surrealisme van Magritte.

Daarnaast spreekt Lucas met fotograaf en ‘visual storyteller’ Jan Rosseel over zijn fascinatie voor ons collectieve geheugen. Een van de onderwerpen waar hij zich mee bezighoudt is de beeldvorming van het koloniale verleden van België. In stripboeken als Kuifje of oude schoolboeken wordt pijnlijk duidelijk hoe de Belgen over de Congoleze bevolking dachten.

Beeldhouwer Maen Florin woont en werkt op het Vlaamse platteland. In alle stilte werkt zij daar aan haar oeuvre van magische, vreemde wezens en metershoge koppen van keramiek en rubber die allen in zichzelf gekeerd lijken.

Programmagegevens:

Kunstuur
Televisie
Zondag 8 januari
7.40 uur - NPO 2