21
maart
2022
|
11:13
Europe/Amsterdam

Levensgevaarlijk kinderspeelgoed makkelijk te verkopen via Bol.com

Het is voor externe verkopers heel makkelijk om onveilig en soms zelfs levensgevaarlijk kinderspeelgoed aan te bieden op het platform van bolcom. Speelgoed waardoor kinderen kunnen stikken maar ook waarmee ze aan schadelijke weekmakers worden blootgesteld, worden zonder uitvoerige controle geaccepteerd op het platform. Dat blijkt uit eigen onderzoek van het AVROTROS-programma Radar.

Sinds 2011 heeft bol•com zijn webshop opengesteld voor externe verkopers. Inmiddels zijn er 49.000 verkooppartners; goed voor meer dan de helft van de omzet van de online-gigant. Hoe goed worden de producten die deze externe verkopers aanbieden gecontroleerd alvorens ze op bol•com verschijnen? Radar nam de proef op de som en richtte een eigen winkel op: ToksiToys. In deze webwinkel zijn verschillende soorten speelgoed te koop, geïmporteerd uit China en zónder CE-keurmerk. Dit speelgoed is gevaarlijk volgens onderzoek van Dansk Erhverv en staat in RAPEX, het waarschuwingssysteem waarmee Europese landen elkaar informeren over gevaarlijke producten. Voor Nederland doet de NVWA dat.

GEEN CONTROLE
Na het oprichten van de webwinkel en het aanschaffen van EAN-nummers konden deze producten geruisloos geplaatst worden op bol•com. Hoewel de producten in de categorie ‘speelgoed’ werden geplaatst, werd  geen enkele keer door bol•com gevraagd naar de veiligheid van deze producten. Zo is een muziekinstrument  ‘verkocht’ dat gevaarlijk wordt bevonden door RAPEX, omdat de belletjes gemakkelijk kunnen loslaten. Ook zijn er speeltjes met de stoffen dimethylformamide, cyclohexanon en tri-ethyleendiamine geplaatst, die kunnen zorgen voor irritatie van de ogen en slijmvliezen. Door de kleine onderdelen van deze speeltjes kan een kind bovendien mogelijk stikken. Gerard Spierenburg van de Consumentenbond reageert verbaasd. "Ik had niet verwacht dat het systeem zo lek zou zijn. Dit slaat helemaal nergens op." 

Bij het plaatsen van het speelgoed werd door bol•com niet naar het wettelijk verplichte CE-keurmerk gevraagd. "Op het moment dat zo'n CE keurmerk niet is ingevuld, moeten de alarmbellen afgaan bij bolcom en dan moeten ze verder gaan kijken", aldus jurist Anne de Vries. Volgens Spierenburg wil je dit speelgoed absoluut niet aan je kinderen geven. ‘Het is echt levensgevaarlijk. Die veiligheidseisen zijn er ook niet voor niets. Je moet er niet aan denken dat er iets kan gebeuren.’

AFSPRAKEN
In november 2020 tekende bol•com het Product Safety Pledge van de Europese Commissie. Dit is een vrijwillige toezegging om de veiligheid van producten zo goed mogelijk te bewaken. Het belangrijkste doel hiervan is om het klanten makkelijker te maken om gevaarlijke producten te melden. Gerard Spierenburg van de Consumentenbond is kritisch over deze toezegging. "Als je die afspraak hebt gemaakt, dan valt het voor mij niet te rijmen met het volledig ontbreken van elke controle aan de voorkant. Dat verkopers allerlei troep kunnen verkopen. Dan stelt zo'n afspraak helemaal niks voor."

Binnen 24 uur werden de ToksiToys- producten gepubliceerd op bol•com en kwam de eerste bestelling binnen. Uiteraard heeft Radar deze producten niet geleverd.

Samenvatting

Radar, maandag 21 maart om 20.35 uur bij AVROTROS op NPO 1