Hilversum,
27
december
2023
|
13:31
Europe/Amsterdam

Laatste uitzending Spiegelzaal op 31 december

Op zondag 31 december zendt AVROTROS op NPO Klassiek de allerlaatste Spiegelzaal uit. Dertig jaar lang was dit het officieuze voorprogramma van het Zondagochtendconcert in het Concertgebouw in Amsterdam. Hier traden in de gelijknamige zaal talentvolle jonge musici op, evenals wereldsterren. Spiegelzaal werd live uitgezonden op NPO Klassiek en was voor jonge musici vaak dé plek waar zij voor het eerst in het Concertgebouw én op de radio optraden. Hans van den Boom presenteert als altijd en violiste Liza Ferschtman, celliste Ella van Poucke, pianist Nicolas van Poucke en het speciaal samengestelde Spiegelzaal Afscheids Orkest spelen.

Violiste Liza Ferschtman speelt over de hele wereld, maar wilde per sé nog een laatste keer in Spiegelzaal optreden. Celliste Ella van Poucke en pianist Nicolas van Poucke waren járen geleden als jonkies al te gast in Spiegelzaal. Nu nemen ze violisten Stephen Waarts en Mairéad Hickey mee en spelen ze muziek van Korngold. Het speciaal voor de gelegenheid samengestelde Spiegelzaal Afscheids Orkest zorgt voor een passend en verrassend slot van deze laatste uitzending.

Hans van den Boom: “Spiegelzaal werd ooit bedacht als een voorprogramma van het Zondagochtendconcert, net als bij popconcerten toen al gebruikelijk was. Het programma groeide uit tot een instituut. Dankzij de ongedwongen sfeer en het ochtend tijdstip gebeurden er magische dingen. Het moest leuk zijn voor zowel de mensen live in de zaal als voor de radioluisteraar en dat heb ik altijd als een mooie en dankbare uitdaging ervaren.” 

Bart Barnas, mediadirecteur van AVROTROS: “Spiegelzaal was steevast één van de best gewaardeerde programma’s onder de luisteraars van NPO Klassiek. Maar bovenal bood Spiegelzaal een podium op de radio aan jong klassiek talent uit het hele land. Hoe waardevol dat was, bleek wel uit de duizenden reacties uit het land van musici, conservatoria, concours, journalisten en luisteraars die we ontvingen na het nieuws over het stopzetten. We zijn geraakt door en dankbaar voor alle steunbetuigingen en gaan er op 31 december samen een mooie en waardige laatste aflevering van maken.” 

NPO besloot eerder dit najaar om Spiegelzaal uit de programmering te halen. Luid protest volgde. Een petitie, opgezet door een vioolstudente en liefhebber van het programma, werd binnen mum van tijd 13.236 keer ondertekend, onder andere door beroemde musici. Hans van den Boom, initiatiefnemer van het programma Spiegelzaal en presentator vanaf het eerste uur, werd onlangs ook verrast door videoboodschappen waarin een aantal hiervan hun waardering en dank voor hem en voor het programma uitspraken:

Programmagegevens:

Spiegelzaal, 31 december om 10.00 uur bij AVROTROS op NPO Klassiek