Hilversum,
30
december
2015
|
10:09
Europe/Amsterdam

Kunstuur special over fotograaf Dana Lixenberg

De in New York wonende fotograaf Dana Lixenberg is terug in Amsterdam met een tentoonstelling over de bewoners van de zwarte gettowijk ‘Imperial Courts’ in Los Angeles. Voor het AVROTROS-programma Kunstuur volgt presentator Lucas De Man Lixenberg de laatste dagen voor de opening van de expositie. Ook is hij aanwezig bij het maken van persoonlijke foto’s in haar ouderlijk huis.

Dana Lixenberg werd internationaal bekend door haar iconische portretten van acteurs en rappers voor bladen als New York Magazine, Rolling Stone en Vibe. Daarnaast richt ze zich ook op documentairefotografie waarbij ze mensen portretteert die zich in de marge van de maatschappij bevinden, zoals daklozen en kansarme jongeren. Bij al haar werk valt op dat ze clichés vermijdt en in ieder portret zie je haar betrokkenheid bij de mensen voor haar camera.

Levenswerk
Één van haar documentaireprojecten speelt zich af in de zwarte gettowijk Watts in Los Angeles. In deze wijk braken hevige rellen uit na de vrijspraak van vier politieagenten voor het mishandelen van de zwarte taxichauffeur Rodney King. Maar liefst 22 jaar volgde Lixenberg met haar camera de bewoners die haar aanvankelijk met argwaan bekeken. Door keer op keer terug te komen naar Watts won zij het vertrouwen. Het resultaat is nu in Huis Marseille in Amsterdam te zien.

Programmagegevens:

Kunstuur
zondag 3 januari
NPO 2 - 17.40 uur