26
september
2022
|
11:44
Europe/Amsterdam

Kunst en kijker centraal bij 5 jaar Nu te Zien!

Nu te zien! viert feest. Het enige kunstprogramma dat wekelijks tentoonstellingen agendeert op televisie bestaat vijf jaar. Toonaangevende museumdirecteuren reizen voor het programma door het hele land om tijdelijke tentoonstellingen te bezoeken. Vanuit hun eigen expertise en smaak laten ze de kijker wekelijks zien wat zij zo bijzonder vinden aan de tentoonstelling of kunstenaar. Een programma met impact dat als enige tv-programma het hele jaar rond kijkers inspireert en laat genieten van al het moois in de Nederlandse musea. Met een take-over op Instagram, gratis toegang met de MUZE in de musea zelf en een speciale reeks uitzendingen op televisie viert AVROTROS vanaf half oktober met leden en kijkers dit jubileum. 

De museumdirecteuren die voor Nu te zien! wekelijks op pad gaan zijn Suzanne Swarts (Museum Voorlinden), Bart Rutten (Centraal Museum), Marieke Uildriks (Museum JAN), Margriet Schavemaker (artistiek directeur Amsterdam Museum) en Marc de Beyer (Teylers Museum). 

TV
Voor één keer bezoeken de museumdirecteuren niet een ander museum maar hun eigen museum in de speciale jubileumafleveringen van Nu te Zien! Op 18 oktober vertelt Marc de Beyer wat hij zo bijzonder vindt aan de tentoonstelling Hockney’s Eye in zijn Teylers Museum. Suzanne Swarts leidt de kijker op 29 oktober rond op de expositie met werken van de Italiaanse arte povera kunstenaar Giuseppe Penone in haar Voorlinden. Op 5 november komt Nu te Zien! vanuit Museum JAN. Marieke Uildriks vertelt daar over het werk van landschapsschilder Wim Oepts. Bart Rutten duikt op 12 november in de tentoonstelling Double Act waarin hedendaagse grootheden naast oude meesters te zien zijn in het Centraal Museum Utrecht. Op 15 november sluit de reeks jubileumafleveringen af met Margriet Schavemaker over Panorama Amsterdam in het Amsterdam Museum. 

Online
Op tv laten de directeuren tijdens de jubileumafleveringen zien wat er op zaal staat, maar hoe gaat het eraan toe achter de gesloten deuren in de musea? Vanaf half oktober neemt iedere museumdirecteur het Instagram-kanaal van AVROTROS Kunst een hele week over om de kijker een unieke blik achter de schermen te gunnen. 

Avrotros.nl/nutezien is ook buiten deze jubileumperiode een bezoek waard. Naast verdiepende artikelen over de expo's uit de tv-uitzendingen, tipt de online redactie iedere week een tentoonstelling die niet aan bod komt bij de tv-uitzendingen: Van verborgen parels in kleine musea tot kunstinstallaties in het donker. Ook besteden zij aandacht aan openingen van die maand en zijn er regelmatig thema-artikelen te vinden rondom een bepaald genre of onderwerp, zoals bijvoorbeeld fietsen in de kunst of de mooiste herfstschilderijen. 

Musea
De tentoonstellingen die in onze jubileumuitzendingen centraal staan lopen vanaf half oktober en zijn ook in het echt te bezoeken. Voor AVROTROS leden dient MUZE in die weken als toegangsbewijs. MUZE is het ledenmagazine van AVROTROS speciaal voor onze kunstliefhebbers.

Samenvatting

Nu te zien!, wekelijks op dinsdag rond 21.15 uur bij AVROTROS op NPO 2. Ook te zien op zaterdag 29 oktober, 5 en 12 november

Jubileumweken vanaf 18 oktober op tv, online en in de musea