16
augustus
2018
|
15:07
Europe/Amsterdam

'Koning van de klucht' John Lanting overleden

Naar aanleiding van het overlijden van John Lanting zendt AVROTROS vanavond op tv en online een programma van hem uit. John is met zijn Theater van de Lach van grote betekenis geweest voor de TROS, die vanaf 1973 tot in de jaren ’80 zijn shows op het scherm bracht waaronder Een kus van een Rus en Een Scheve Schaats. Met zijn kluchten heeft hij vele mensen thuis en in de theaters aan het lachen gemaakt.

John Lanting - Koning van de klucht
John Lanting wilde van jongs af aan clown worden. Vanaf 1949 had hij een zeer avontuurlijk leven waar hij na vier jaar een punt achter zette en naar de Amsterdamse Toneelschool ging. Acht jaar speelde hij bij het Rotterdams Toneel om vervolgens zijn doorbraak te beleven met De Aap van Kafka. In de jaren daarop speelde hij deze voorstelling over de hele wereld. In 1971 richtte John Lanting zijn Theater van de Lach op en bracht een jaar later de eerste klucht op de planken. Vanaf 1973 werden de voorstellingen op televisie door de TROS uitgezonden. In 1996 besloot Lanting op het hoogtepunt te stoppen met zijn Theater van de Lach. Hij heeft daarmee meer dan 3.300 voorstellingen gespeeld met over de 2 miljoen bezoekers. Deze documentaire is vannacht om 00.15 uur te zien bij AVROTROS op NPO 1.

'Kus van een Rus'
‘Kus van een Rus’ is een van de meest populaire kluchten van John Lanting’s Theater van de Lach. Het stuk is gebaseerd op het Engelse toneelspel ‘Not now, comrade’ van Roy Cooney. De Russische danser Rudy Petrovyan van het Bolshoi ballet wil in Nederland politiek asiel aanvragen. Via een bevriende ballerina komt hij terecht in het huis van een vriendin. De vader van deze vriendin is een hoge pief bij het ministerie van Defensie en mag onder geen beding weten wat er precies aan de hand is. John Lanting speelt in deze klucht de verloofde van de dochter des huizes en draait op voor de ‘vuile klusjes’ die nodig zijn om alles in goede banen te leiden. Verder met Karla Wildschut, Flip Heeneman, Lex de Regt, Johan Sirag en Hans Beijer. Deze klucht is vanavond om 20.30 uur te zien op themakanaal NPO 1 Extra.