03
november
2022
|
14:01
Europe/Amsterdam

Klimaatweek De wereld van morgen: MIMETAS winnaar Nederlandse Innovatieprijs 2022

De winnaar van de Nederlandse Innovatieprijs 2022 is het biotechbedrijf MIMETAS. Dat is vanavond bekendgemaakt in het AVROTROS-programma Klimaatweek De Wereld van Morgen, gepresenteerd door Karsu Dönmez, Hila Noorzai en Nick Schilder. Voor deze jaarlijkse prijs waren vijf bedrijven genomineerd.

Een breed scala van Nederlandse organisaties wordt jaarlijks uitgenodigd om deel te nemen. De prijs en het bijbehorende onderzoek dat daaraan ten grondslag ligt is een initiatief van het Amsterdam Centre for Business Innovation van de Universiteit van Amsterdam en staat onder leiding van Prof. Henk Volberda. Een deskundige jury en een online publieksstemming hebben de winnaar van dit jaar bepaald.

Het Nederlandse bedrijf MIMETAS bouwt menselijke orgaansystemen in het klein na met cellen in de chips van hun OrganoPlate. Die cellen zijn zo gekozen dat ze tijdens hun groei gezamenlijk een weefsel vormen dat precies lijkt op de organen in het  lichaam. Deze aanpak biedt veel  nieuwe mogelijkheden en toepassingen in de medische wereld en zorgt er onder meer voor dat nieuwe medicijnen minder op dieren en mensen te moeten worden getest. Het bestrijden van ziekten als Alzheimer en chronische nierziekten is hiermee een stapje dichterbij gekomen.

De andere genomineerde bedrijven waren: The eNose Company, PHYSEE, Basilisk Self-Healing Concrete en Logiqs.

Klimaatweek: De wereld van morgen is terug te kijken via NPO Start.