03
december
2018
|
15:02
Europe/Amsterdam

Jort Kelder bespreekt de taboes over de ouderenzorg

Hoeveel kosten we per persoon eigenlijk aan zorg? Is het terecht door te gaan met medische behandelingen van ouderen als er geen toekomstperspectief meer is? Nu we steeds ouder worden en de zorgkosten de pan uit rijzen, ontkomen we niet meer aan deze prangende vragen. Moeten er harde keuzes gemaakt worden? Jort Kelder gooit de taboes op tafel en legt het publiek, experts en beleidsmakers dilemma’s en stellingen voor over de stand van de ouderenzorg. Nu én morgen.

Wat kan én moet er beter en anders? De ouderensector heeft het zwaar te verduren. Maar valt dit alleen onder de verantwoordelijkheid van de politiek of heeft de burger zelf hier ook een rol in? Kunnen we dat wel opbrengen, die zorg en het geld dat daarvoor nodig is? En willen we dat eigenlijk wel?

Per jaar gaat 21% van de totale uitgaven voor zorg naar 4% van de bevolking: de 80-plussers. Dat is nu al 2,5 keer meer dan twintig jaar geleden. Ook internationaal behoort Nederland tot de koplopers als het gaat om uitgaven aan de zorg. Over twintig jaar is bijna 10% van de bevolking 80-plus. De zorgkosten voor ouderen stijgen dan naar éénderde van de totale zorgkosten. Hoe gaan we dat betalen?

Prominenten uit verschillende hoeken binnen de ouderenzorg schijnen hun licht op de situatie. Onderwerpen als mantelzorg, de rol van de politiek, vergrijzing en mogelijke alternatieve oplossingen worden besproken door onder anderen Hugo de Jonge (minister Volksgezondheid, Welzijn en Sport), Pieter Bakx (gezondheidseconoom van de Erasmus University), Carin Gaemers (onderzoeker en mede-initiatiefnemer van het manifest Scherp op Ouderenzorg), Hans Buijing (Zorgthuisnl, branchevereniging van de thuiszorg), Marian Verkerk (hoogleraar zorgethiek van de Rijksuniversiteit Groningen) en Liesbeth Hoogendijk (directeur Mezzo, de Landelijke Vereniging voor Mantelzorg en Vrijwilligerszorg). Ook delen mensen die dagelijks te maken hebben met deze zorgkwesties hun eigen ervaringen in gesprek met Jort.

De verschillende onderwerpen worden geïntroduceerd aan de hand van scènes uit de solovoorstelling ‘Ma’, live gespeeld door Eric Corton. De voorstelling is gebaseerd op het boek van Hugo Borst over de aftakelende geest van zijn moeder en haar onvermijdelijke verhuizing naar een verpleeghuis.

Programmagegevens

Ouderenzorg: de taboes op tafel, maandag 21 januari om 20.25 uur bij AVROTROS op NPO 2