Hilversum,
15
juli
2015
|
14:08
Europe/Amsterdam

Jeroen Krabbé reist Vincent van Gogh achterna in Krabbé zoekt Van Gogh

Vanaf 5 september zendt AVROTROS een zesdelige serie over Vincent van Gogh uit. Het is dit jaar 125 jaar geleden dat Van Gogh overleed in Auvers-sur-Oise. Dit vormt de aanleiding voor allerlei activiteiten in binnen- en buitenland. Maar bovenal voor deze bijzondere serie op NPO 2, gepresenteerd door schilder en acteur Jeroen Krabbé.

Krabbé is al zijn hele leven gefascineerd door Van Gogh, door zijn werk en door zijn leven. Daarom reist hij nu Van Gogh achterna en maakt de kijker deelgenoot van zijn passie voor deze kunstenaar. De zoektocht loopt via Amsterdam, Brabant, de Borinage, naar Parijs en zuidelijker naar Arles en St. Remy. Tenslotte bezoekt hij het graf van Vincent in Auvers-sur-Oise. Hoe komt het toch dat deze schilder zo onder zijn huid gekropen is? En waarom is Van Gogh wereldwijd beroemd en raakt hij mensen zo diep?

Onderweg komt er elke aflevering een Nederlands kunstenaar langs, die ook geïnspireerd is door Van Gogh. Hij of zij gaat ter plekke, op een historische Van Gogh-locatie, een kunstwerk maken naar aanleiding van de grote meester. Hoe ervaart de kunstenaar het om anno 2015 in het korenveld te staan en een eigen interpretatie te maken van het beroemde werk van Van Gogh?

Samen met Jeroen Krabbé maakt de kijker een roadtrip langs plaatsen waar Van Gogh geweest is, zoals het huis in Nuenen waar hij zijn Aardappeleters schilderde, het beroemde Nachtcafé in Arles, de inrichting in Saint Remy. Krabbé vertelt, onderzoekt en ontdekt waarom Van Gogh 125 jaar na zijn dood ons nog altijd zo weet te treffen, diep in het hart.

Programmagegevens:

Televisie
Krabbé zoekt Van Gogh
Vanaf zaterdag 5 september iedere week 
NPO 2 - 20.25 uur