15
februari
2019
|
14:40
Europe/Amsterdam

Ilja Gort reist door Spanje in nieuw seizoen Gort over de Grens

"Een groot, droog, leeg land. Een onbarmhartig landschap, zinderend onder een verzengende zon, vol stilte. Echte, zuivere stilte. Duizenden kilo’s stilte. De tijd gaat er als dikke stroop. Gesmolten tijd."

- Ilja Gort -

In een nieuwe reeks van Gort over de Grens reist Ilja Gort door Spanje. In zes afleveringen dompelt de wijnboer zich onder in het goede Spaanse leven en laat hij de spectaculaire schoonheid van het land zien. Van het regenachtige Baskenland door het kurkdroge midden naar het Zuid-Spaanse Jerez de la Frontera.

Natuurlijk bezoekt Ilja de Rioja, de beroemdste wijnstreek van Spanje. Ontdekt hij in Valencia de vele Arabische invloeden in de wijn en de paella. Proeft hij in de uitgestrekte bossen van Velada de eikels waar de duurste Iberische varkens hun exclusiviteit aan te danken hebben. Reist hij door Andalusië waar de druiven bijna enkel gebruikt worden voor het maken van sherry. En wordt hij zelfs geraakt door de passie van de jongste generatie flamencodanseressen.

Ilja: “Spanje zit vast aan Europa, maar het hoort er totaal niet bij.Het heeft een eigenzinnig volk. Rouwdouwers, maar ook levensgenieters. Een watertandend lekkere keuken met stoere, bloedrode wijnen."

Klik hier voor de trailer

Samenvatting

Gort over de Grens is vanaf dinsdag 5 maart, om 20.25 uur te zien bij AVROTROS op NPO 2