Hilversum,
30
januari
2018
|
10:12
Europe/Amsterdam

Het Plakkaat van Verlatinghe verkozen tot Het Pronkstuk van Nederland

Nederland heeft massaal haar stem laten horen en na een spannende finaleweek is met 43% van de stemmen Het Plakkaat van Verlatinghe verkozen tot Het Pronkstuk van Nederland. Afgelopen week streden negen ambassadeurs voor hun object in de categorieën Ontwerp, Erfgoed en Kunst. Uiteindelijk behaalde de Microscoop - vertegenwoordigd door Wilfred de Bruijn, Het Plakkaat van Verlatinghe - vertegenwoordigd door Erik Scherder, en de Nachtwacht – vertegenwoordigd door Akwasi, een plek in de grande finale.

Naast de prestigieuze titel van Het Pronkstuk van Nederland voor Het Plakkaat van Verlatinghe ontvangt het Nationaal Archief een prachtig handgemaakt bronzen schild. Daarnaast wordt er een speciaal postzegelvel uitgegeven van Het Plakkaat van Verlatinghe, Het Pronkstuk van Nederland.

Het Plakkaat van Verlatinghe
Het Plakkaat van Verlatinghe, gedateerd op 26 juli 1581 is de officiële beslissing van de Nederlandse Staten-Generaal om afstand te nemen van de Spaanse vorst Filips II en hem niet langer als heer der Nederlanden te erkennen. Het Plakkaat markeert de geboorte van de Republiek der Verenigde Nederlanden.