Hilversum,
10
maart
2016
|
16:29
Europe/Amsterdam

Gekwebbel en rinkelende mobieltjes ergernis in theater

Pratende mensen en het rinkelen van een mobiele telefoon tijdens een voorstelling, zijn de grootste ergernissen van theaterbezoekers. Hoe ouder de theaterbezoeker, hoe meer men zich stoort aan telefoongerinkel. Dat blijkt uit een onderzoek naar theaterbeleving van AVROTROS en onderzoeksbureau DataIM. Het onderzoek is uitgevoerd naar aanleiding van de start van het nieuwe tv-programma Volle Zalen van Cornald Maas.

Cabaret, muziektheater en toneel zijn de populairste toneelvormen. Uit het onderzoek van blijkt ook wat de belangrijkste redenen zijn om het theater te bezoeken. De diverse emoties die een voorstelling los kan maken wordt veruit het vaakst genoemd. Daarnaast kiest 33% voor een theaterbezoek vanwege het verrassingselement, is het voor 31% een welkome vlucht uit de dagelijkse werkelijkheid en vindt 29% de live ervaring met artiesten en publiek een belangrijke plus van een avondje theater. Jonge theaterbezoekers geven daarnaast nog aan het belangrijk te vinden om af en toe ‘iets cultureels’ te doen. Maar liefst 90% van de bezoekers kleedt zich speciaal aan voor een avondje naar het theater.

De bezoeker is tevreden over de kwaliteit van de voorstellingen want hoewel het soms lijkt of het publiek in theaters een staande ovatie als een verplicht nummertje ziet, geeft 82% van de theaterbezoekers een staande ovatie omdat de voorstelling inhoudelijk erg goed was. De helft van de theaterbezoekers koopt wel eens een blijvende herinnering in de vorm van merchandising.

Voorpret speelt een belangrijke rol speelt bij theaterbezoekers; 60% boekt een maand of langer van tevoren al een kaartje. De helft van de kaartjes wordt gekocht nadat de programmagidsen van de theaters zijn nageplozen. Ruim een derde bezoekt een voorstelling op basis van tips van vrienden en bekenden, bij jongeren is dit zelfs de helft. Ook recensies spelen een belangrijke rol bij het kiezen van een voorstelling, ruim een derde van de theaterbezoekers neemt dit mee in het keuzeproces.

In het nieuwe programma Volle Zalen reist Cornald Maas langs grote en kleine theaterproducties, praat hij met makers en bezoekers en voorziet hij voorstellingen op persoonlijke wijze van commentaar. Hij biedt een uniek kijkje in de wereld van de podiumkunsten: van muziek tot literatuur en van toneel tot dans.

Programmagegevens:

Televisie
Volle Zalen
Vanaf 17 maart
21.15 uur - NPO 2