Hilversum,
14
augustus
2015
|
12:00
Europe/Amsterdam

Franse meesterpianist Alexandre Tharaud nodigt vrienden en Nederlands cellotalent uit voor het Prinsengrachtconcert

Volgende week zaterdag is de 34ste editie van het Prinsengracht-concert. Dit jaar treedt de Franse meesterpianist Alexandre Tharaud op met 3 vrienden én met de jonge Nederlandse celliste Harriet Krijgh. Het concert op de Prinsengracht in Amsterdam, waarbij jaarlijks duizenden bezoekers in bootjes en op de kade aanwezig zijn, wordt door AVROTROS live uitgezonden op radio en tv. 

Tijdens het Prinsengrachtconcert speelt Tharaud met enkele bevriende musici: de in Frankrijk razend populaire zangeres Juliette, de Belgische klarinettist Ronald Van Spaendock, die wordt gezien als één van de beste klarinettisten van zijn generatie, en met Alberto Garcia, een van de bekendste flamenco-zangers van Frankrijk. 

Daarnaast treedt Tharaud op met het Nederlandse cello-talent Harriet Krijgh (1991). Zij geldt als een van de meest veelbelovende jonge cellistes van dit moment. Krijgh won veel prijzen waaronder de eerste prijs op zowel het Prinses Christina Concours als bij de Amsterdam Cello Biennale. In Oostenrijk heeft Krijgh haar eigen jaarlijkse kamermuziekfestival, ‘Harriet and Friends’, op Burg Feistritz. 

Op het programma staan werken van onder meer Poulenc, Ravel, Fauré en Satie. Ook zijn er Franse chansons en is er Spaanse flamenco-muziek te horen. Traditiegetrouw wordt het Prinsengrachtconcert vanzelfsprekend afgesloten met het lied ‘Aan de Amsterdamse grachten’. 

Alexandre Tharaud
Parijzenaar Alexandre ging op z’n vijfde pianospelen en vanaf zijn zeventiende studeerde hij aan het Conservatorium van Parijs. Het duurde niet lang of hij won zijn eerste prijzen onder meer bij concoursen in Barcelona, Senigallia en München. Al snel speelde hij in de Verenigde Staten, Japan en in veel Europese landen. Tharaud, die dit voorjaar nog in het Concertgebouw te zien was in de serie Meesterpianisten, kijkt uit naar het Prinsengrachtconcert: “Zoals voor alle Parijzenaars heeft Amsterdam diep in mij altijd een smaak van het paradijs gehad. Dus wat een plezier en wat een eer om het Prinsengrachtconcert met u te komen vieren. Ik zal door mijn vrienden omringd worden voor een programma waar ik zoveel van hou, met een mengeling van klassieke muziek, flamenco en het Franse chanson. Een concert vol met verrassingen dat, naar ik hoop, recht zal doen aan dit evenement.”
 

Kinderprinsengrachtconcert
’s Middags is wederom het Kinderprinsengrachtconcert, dit jaar gepresenteerd door zanger Yes-R. Voor hem een bijzonder gebeuren, want Yes-R trad tien jaar geleden zelf op als popartiest tijdens het Kinderprinsengrachtconcert. Dit jaar mag Yes-R op het podium in de Prinsengracht voor Hotel Pulitzer enkele populaire Nederlandse artiesten en drie jonge musici verwelkomen. Zij spelen samen met een speciaal ensemble onder leiding van Edwin Schimscheimer.
 

Benjamin Farber laat zijn saxofoon klinken als Edsilia Rombley de wereldhit ‘Happy’ van Pharrell Williams zingt, Anna Schultz staat op het podium met Julia Zahra met het nummer ‘Make you feel my love’ van Adele en Radu Rating speelt piano tijdens een gloednieuw nummer van Nick & Simon. AVROTROS zendt het Kinderprinsengrachtconcert op zaterdag 22 augustus om 17.15 uur uit op NPO 3.

Voor meer informatie kijk op avrotros.nl/prinsengrachtconcert

Programmagegevens:

Televisie
Prinsengrachtconcert
Zaterdag 22 augustus
NPO 2 - 21.20 uur

Radio
Prinsengrachtconcert 
Zaterdag 22 augustus
NPO Radio 4 & NPO Cultura - 20.00 uur (live)