12
oktober
2023
|
14:56
Europe/Amsterdam

Filmcomponist en pianist Hauschka te gast bij Vrij Spel special van De Muziekfabriek

In de speciale editie van Vrij Spel, een vast onderdeel van het AVROTROS-radioprogramma De Muziekfabriek op NPO Klassiek, daagt presentator Jet Berkhout musici uit om een klassiek stuk nieuw leven in te blazen. In de tweede special van Vrij Spel ontvangt Jet op zaterdag 14 oktober haar eerste internationale gast, gerenommeerd filmcomponist en pianist Hauschka. Eerder ging operazangeres Francis van Broekhuizen hem voor en maakte een LHBTIQ-vriendelijke bewerking van de aria 'Kuda, Kuda' uit de opera Jevgeni Onegin van Tsjaikovski.

Als afsluiter van de Klassieke Top 400 van NPO Klassiek is de Duitse sterpianist te gast in De Muziekfabriek. Hauschka is niet alleen extreem populair met zijn eigenzinnige mix van klassiek, minimal en elektronisch, maar won vorig jaar ook een Oscar en BAFTA voor beste filmmuziek. Deze muziek schreef hij onder zijn eigen naam Volker Bertelmann. Hauschka zal in de Vrij Spel special van De Muziekfabriek zijn favoriete stuk uit de Klassieke Top 400 bewerken tot een nieuwe, eigen versie. 

Hauschka: “Ik ben erg blij om onderdeel te zijn van Vrij Spel. Ik heb gekozen voor de Gymnopédies van Satie. Ik hou van de eenvoud en helderheid van het stuk en ik kijk er naar uit om de muziek te vertalen naar mijn eigen stijl. Als je een bestaand muziekstuk zelf mag interpreteren, kan dat tot iets nieuws leiden. Ik ben erg enthousiast.

Het inmiddels omvangrijke archief van Vrij Spel met nieuwe muziek, gespeeld door grote namen uit de Nederlandse klassieke wereld van onder meer Remy van Kesteren, Lavinia Meijer, Dominic Seldis en vele anderen, is straks een uniek muziekstuk van een internationaal geroemde pianist rijker.

Berkhout: "Ik volg Hauschka al heel lang, zowel als pianist als filmcomponist. Ik ben enorm vereerd dat hij overkomt voor deze eerste internationale Vrij Spel Special en ben razend benieuwd naar Hauschka's nieuwe versie van de Gymnopedie."


 De Muziekfabriek hoor je elke dag van 12.00 uur tot 14.00 uur bij AVROTROS op NPO Klassiek. De Vrij Spel special met componist Hauschka is op zaterdag 14 oktober te horen.