18
juli
2019
|
13:55
Europe/Amsterdam

Fantasierijke outsider-kunstenaars laten hun blik op de wereld zien in AVROTROS-documentaire Outsider Art

Een beetje opmerkelijk zijn ze misschien wel, de kunstenaars in de Close up-documentaire Outsider Art, maar niet per se opmerkelijker dan andere kunstenaars. Net als iedereen hebben ze hun obsessies en angsten. Door urenlang in opperste concentratie te tekenen of te schilderen lijken ze de verwarrende wereld te bezweren en er op hun manier grip op te krijgen. In de documentaire is voelbaar hoe overrompelend de binnenwereld van deze mensen met een geestelijke beperking eruitziet.

De outsiders gaan helemaal op in hun werk. Ze graven zich in en laten het onderwerp niet meer los. De één tekent uitsluitend vogels, de ander kleurrijke netwerken van metro’s en vliegtuigroutes en weer een ander haar dromen en nachtmerries. Dat doen ze met een waanzinnige precisie en aandacht.

Regisseur Jan Wouter van Reijen laat met de Close Up-documentaire Outsider Art zien dat het maken van kunst de outsiders de kans biedt om niet alleen de wereld op hén in te laten werken en hen te laten overweldigen, maar ook zélf iets overweldigends terug te doen. Outsider-kunstenaars leren ons om op een andere manier naar de wereld te kijken.

De documentaire is een coproductie tussen AVROTROS en Doc.Eye Film.

Programmagegevens

Close Up: Outsider Art, donderdag 8 augustus om 22.50 uur op NPO 2