21
juni
2018
|
11:20
Europe/Amsterdam

Eindelijk: een crashcursus klassieke muziek voor beginners

"Het zweet breekt me uit. ‘Onder het genot van een glas wijn speelt een strijkkwartet werken van Mendelssohn’. Dat staat op de uitnodiging van mijn nieuwe schoonouders. Dat glas wijn beheers ik. Maar Mendelssohn – wie ís dat?" Gelukkig kent Fieke de Boeck (30) Jet Berkhout (37). Jet speelde al viool toen ze nog in de baarmoeder zat, danst liever op orkestmuziek dan house en gilt om de haverklap dat Bach God is. Jet en Fieke zijn goede vriendinnen, maar over muziek praten ze nooit. Tot nu. Fieke smeekt Jet om een stoomcursus. Omdat ze moét kunnen meepraten. ‘Beethoven is meer dan een hond’ is een verfrissende podcast waarin alle ins en outs rondom klassieke muziek in sneltreinvaart, en met de nodige dosis humor, besproken worden.

Bach is God, oké. Maar blijkbaar had hij ook 20 kinderen (20!) waarvan er vier ook mooie muziek schreven. ‘Ik hou ook van de zonen van Bach’ doet het goed zegt Jet. Bach is barok. Terwijl Mozart juist klassiek is – niet te verwarren met ‘klassieke muziek’ (ingewikkeld). Er blijken ontzettend veel componisten te zijn. Hun namen lijken allemaal op automerken of gerechten. Jet bespreekt de belangrijkste en weet bij vrijwel iedere componist wel een smeuïge anekdote te vertellen. Wat Fieke meevalt: ze kent eigenlijk veel meer klassieke muziek dan ze dacht. Vivaldi zit in de margarinereclame. En in de Kuyp zingen ze Verdi. En vrijwel ELKE baby hoort Brahms, want zijn wiegeliedje zit in alle knuffelspeeldoosjes. Wat tegenvalt: het gedoe. Titels als ‘Symfonie nummer 3 opus 15 in G grote terts, tweede deel allegro non troppo’. Waarom niet gewoon ‘Yesterday’? Maar ook dat je soms naar een concert gaat en soms naar een recital. (‘nooit naar een show, Fieke.’) Ook irritant dat je tijdens het concert geen telefoon mag gebruiken, niet mag praten en niet mag klappen tussen de delen. Niet klappen? Jet vindt het ook onzin. Na de spoedcursus van Jet voelt Fieke voor het eerst de swing in barok en rollen bij renaissancemuziek de tranen over haar wangen. ‘Dit is takkemooi, Jet.’

"Dan is het zover. Mijn schoonvader vraagt het ernstig: ‘Wat is jouw favoriete stuk van Mendelssohn?’ Dit is mijn lakmoesproef. Rustig leg ik mijn servet neer en zeg: ‘Bedoelt u Felix? Toevallig luister ik de laatste tijd graag naar de kamermuziek van zijn zus Fanny.’ Ik mag blijven. Jet en haar klassieke muziek ook."Jet en Fieke zijn vriendinnen.

Jet Berkhout werkt als presentator en Fieke de Boeck als redacteur bij AVROTROS / NPO Radio 4

De podcast Beethoven is meer dan een hond is vanaf nu hier te beluisteren. En bekijk de trailer hieronder.

download
Beethoven is meer dan een hond Een spoedcursus klassiek!