Hilversum,
14
juli
2015
|
09:31
Europe/Amsterdam

EenVandaag herdenkt deze week de MH17-ramp

EenVandaag, het actualiteitenprogramma van AVROTROS, staat deze hele week stil bij de ramp met de MH17. Aanstaande vrijdag is het een jaar geleden dat het passagiersvliegtuig van Malaysia Airlines boven Oost-Oekraïne door een Russische BUK-raket werd getroffen. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven, onder hen 198 Nederlanders.

Vanavond brengt EenVandaag het portret van de Australische journalist Paul McGeough, die als een van de eerste journalisten arriveerde. Hij is zo geraakt door de vliegramp dat hij iets wil doen voor de nabestaanden. Hij stopt een van zijn koffers in Oekraïne vol met zonnebloemzaadjes van de bloemen die groeiden op de rampplek en stuurt ze naar nabestaanden. De zonnebloempitten gaan inmiddels de hele wereld over. Veel nabestaanden halen er troost uit en de zonnebloemen hebben een symbolische waarde, omdat ze bloeiden op de plek waar het toestel neerstortte. EenVandaag zoekt Paul McGeough op in Washington.

Dinsdag 14 juli
EenVandaag zoekt drie Nederlandse nabestaanden op waar de zonnebloemen inmiddels bloeien. Ze hebben een grote symbolische waarde voor hen.

Woensdag 15 juli
EenVandaag heeft een interview met OVSE-waarnemer Alexander Hug, een Zwitserse oud-militair en jurist. Hij was als eerste op de rampplek aanwezig, maar moest hemel en aarde bewegen om toestemming te krijgen van de rebellen om de plek te inspecteren. Twee uur lang mocht hij op de rampplek rondlopen, daarna begonnen de rebellen in de lucht te schieten en moest hij vertrekken. Hug vertelt in EenVandaag hoe die eerste uren daar zijn verlopen.

Donderdag 16 juli
In EenVandaag een portret van reddingswerker kapitein Inge Huijs. Zij heeft de afgelopen maanden op de crashsite gewerkt, verzamelde bewijsmateriaal en verzorgde de berging van lichamen en vliegtuigonderdelen.

Vrijdag 17 juli
Vrijdag vindt exact een jaar na de ramp de herdenking plaats in Nieuwegein. EenVandaag volgt op deze dag een aantal nabestaanden. Verder een gesprek met Marieke Poelmann, schrijfster van het boek 'Alles om jullie heen is er nog'. Ze verloor haar ouders bij de Tripoli-vliegramp en spreekt tijdens de herdenking in Nieuwegein.

Programmagegevens:

Televisie
EenVandaag herdenkt de MH17-ramp
Van maandag 13 tot en met vrijdag 17 juli
NPO 1 - 18.25 uur