03
december
2018
|
13:20
Europe/Amsterdam

Een overgetelijke Kerst in Ik Vertrek Kerstspecial

Kerst is de mooiste tijd van het jaar en die beleef je het liefst met familie en vrienden. Maar wat als je in het buitenland woont en het niet altijd mogelijk is om met de feestdagen bij elkaar te zijn? In twee speciale afleveringen van Ik Vertrek krijgt een aantal bekende emigranten een onvergetelijk kerstcadeau. Zij maken zich op voor de feestdagen, in een winters landschap of onder de brandende zon. Hoe ziet het leven er jaren na hun emigratie uit? En hoe is het om tijdens de feestdagen niet omringd te worden door vrienden en familie? Wat zij niet weten is dat er bezoek uit Nederland naar hen onderweg is!
 

Familie Best – Zuidervaart in Frankrijk en Theo en Jolanda uit Gambia (aflevering 1)

Bij familie de Best – Zuidervaart in het Franse Saint-Germain-Lembron zit de kerstsfeer er al goed in. Dochters Amber en Kelly zijn dol op kitscherige kerstversiering en tuigen niet alleen de boom, maar de hele chambres d’hôtes op. Er is inmiddels veel veranderd. De bouwval waar ze ooit zo hard aan het klussen waren, is omgetoverd tot een sfeervol gastenverblijf. José en de kinderen runnen samen het bedrijf en zijn een sterk team. Het is nu vijf jaar geleden dat vader Hans besloot om alleen verder te gaan en dat begint eindelijk een beetje te wennen. Het waren pittige tijden voor José. Door de scheiding, gedwongen verhuizing, verbouwing en de zorg voor haar gezin, heeft ze weinig tijd gehad voor zichzelf. Ze is al jaren niet meer in Nederland geweest en mist haar familie. Wat José niet weet, is dat Kelly en Amber een reden hebben om het huis dit jaar extra mooi te versieren. Dit jaar schuift er onverwacht bezoek aan voor een onvergetelijk kerstdiner.

Ook in Gambia maken ze zich op voor de feestdagen. In de pannenkoekenbar van Theo en Jolanda wordt de kerstboom versierd. Terwijl de temperatuur tot 35 graden oploopt, heeft het personeel zich in rode jurkjes gestoken en wordt er vrolijk meegezongen met de kerstliedjes op de radio. De zaken gaan goed aan de Smiling Coast. Want waar iedereen ze ooit voor gek versleet, vliegen de pannenkoeken nu als warme broodjes over de toonbank. Theo en Jolanda hebben een eigen huis, een eigen autootje en zijn thuis in Gambia. Terug naar Nederland gaan is geen optie, hoewel Theo nog dagelijks terugdenkt aan zijn dagen op de sociale werkplaats in Emmeloord. Zijn allergrootste vriendin uit die tijd staat op het punt de reis van haar leven te maken. Ze stapt op het vliegtuig naar Gambia om Theo en Jolanda met een bezoek te verrassen en natuurlijk een pannenkoek bij hen te eten.
 

Hans en Karin op Bonaire en familie de Lange in Zweden (aflevering 2)

Hans en Karin, beter bekend als ‘de scheetjes’, hebben het geflikt: de mini-adventure golfbaan op Bonaire is een feit. Ruim drie jaar geleden vertrokken zij met een container vol beelden, golfballen en een bouwpakketchalet naar het eiland. Lekkages, kakkerlakken en diefstal: niets bleef ze bespaard. Het is dan ook heel fijn dat de golfbaan inmiddels een groot succes is. Zeven dagen per week zijn de twee van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat in het bedrijf aan het werk. Tijd voor een familiebezoekje in Nederland is er niet, en dat is vooral voor Karin, die binnenkort oma wordt, erg moeilijk. Alle fooien die ze krijgt, spaart ze op om een ticket te kunnen kopen naar haar zwangere dochter Shirley. Hans heeft een beter plan en staat op het punt Karin de verrassing van haar leven te bezorgen.

Het is het voorjaar van 2008 als Wilco, Nollie en Jytte de Lange naar het Zweedse Albäcken emigreren. Ze hebben daar een klein boerderijtje gekocht met maar liefst 24 hectare land. Vanuit daar organiseren ze motorvakanties voor groepen, die ze in blokhutten onderbrengen. Voor Wilco is het leven in het verlaten Zweden een droom, maar voor Nollie is de leegte behoorlijk beklemmend. Ze mist haar familie en betwijfelt of ze ooit in Zweden kan aarden. Tien jaar later is er een hoop veranderd. Wilco, Nollie en Jytte zijn niet langer ‘die Hollanders’, maar volledig geïntegreerd. Er wordt thuis Zweeds gesproken en op woensdag eten ze elandburger. Maar één ding went nooit en dat is dat de familie uit Nederland er niet is. Nollie’s ouders zijn op leeftijd en kunnen de lange reis naar Jämtland niet meer maken. Het pasgeboren zoontje van haar zus heeft ze nog nooit ontmoet. Maar er staat een klein wonder te gebeuren. Terwijl familie de Lange het kerstdiner bereidt, gaat plotseling de bel.v

Samenvatting

Ik Vertrek Kerstspecial, zaterdag 22 december 21.55 uur en zaterdag 29 december om 22.05 uur bij AVROTROS op NPO 1