21
januari
2021
|
14:00
Europe/Amsterdam

Dood Mathilde Willink onderzocht in nieuwe podcastserie Mathilde's Mysterie

Was de dood van Mathilde Willink zelfmoord of toch moord? Die vraag houdt familie en vrienden van de excentrieke muze van schilder Carel Willink al bijna 44 jaar lang bezig. Sinds Mathilde op 25 oktober 1977 met een kogel door haar hoofd dood in haar hemelbed werd gevonden, is er altijd twijfel geweest over de ware toedracht. In de nieuwe AVROTROS- en NPO Radio 1-podcastserie ‘Mathilde’s Mysterie’ gaan journalisten Babs Assink en Lammert de Bruin (makers van De Showbizzmoord) op zoek naar de waarheid.

Mathilde Willink (1938-1977) is in de jaren zeventig één van de bekendste society-figuren van ons land. Ze verwerft die bekendheid door haar huwelijk met kunstschilder Carel Willink en door haar opvallende kleding, haardracht en make-up, waardoor ze eruit ziet als een Lady Gaga avant-la-lettre. In haar creaties van ontwerper Fong Leng loopt ze in de jaren zeventig als een wandelend kunstwerk door Amsterdam en is ze een graag geziene gast op premières en openingen. 

Na de geruchtmakende scheiding van Carel Willink lijkt Mathilde zichzelf echter kwijt te raken. In interviews spreekt ze vaak over zelfmoord. Dat concludeert uiteindelijk ook de politie. Maar is dat werkelijk de reden van haar dood? Mathilde’s familie en vrienden hebben dat nooit geloofd, want daarvoor zijn de omstandigheden rondom haar dood, vol drugs, maffia en bedreigingen, te verdacht. Zo voelde Mathilde zich bedreigd en is er nooit echt duidelijkheid gekomen over de rol van roddeljournalist Henk van der Meijden, die (onder de neus van de politie) 8 zakjes cocaïne bij Mathilde’s dode lichaam zou hebben weg gesmokkeld. Zelfs oud hoofdcommissaris Gerard Toorenaar van de Amsterdamse politie is altijd blijven twijfelen aan de officiële lezing van zelfmoord.

In de zesdelige podcastserie Mathilde’s Mysterie gaan de makers van de succesvolle podcastserie ‘De Showbizzmoord’ op zoek naar de ware toedracht van Mathilde Willinks dood. Ze spreken onder anderen zangeres en goede vriendin Imca Marina, filmjournalist Rene Mioch (die Mathilde de avond voor haar dood interviewde), roddeljournalisten en vrienden Joop van Loon en Ger Lammens, biografe Lisette de Zoete, kunstschilder en ex-geliefde Adrian Stahlecker, en Mathilde’s zus Cerilla de Doelder over het opzienbarende leven van Mathilde Willink. Ook zijn er unieke fragmenten te horen van enkele laatste interviews die Mathilde Willink in de weken voor haar dood gaf. 

En samen met Cold Case forensisch expert Carina van Leeuwen van de Amsterdamse politie en oud-rechercheur Willem Doorn zal het hele politiedossier, dat destijds zelfmoord concludeerde, opnieuw tegen het licht worden gehouden. In de laatste aflevering de conclusie: wie of wat zat er achter de dood van Mathilde Willink?

Beluister hier de trailer

Samenvatting

Mathilde’s Mysterie, een podcast van AVROTROS en NPO Radio 1 is vanaf 28 januari te beluisteren in je favoriete podcast-app.