04
april
2018
|
16:16
Europe/Amsterdam

De verhalen achter bijzondere kunstwerken in Man en Kunst

Aankomende week is het Nationale Museumweek en daarom vertelt Lucas De Man iedere avond in Man en Kunst het verhaal achter een bijzonder kunstwerk dat in een Nederlands museum te zien is.

Maandag 9 april: Het Van Gogh Museum Amsterdam kocht onlangs een portret van de hand van meesterschilder Edvard Munch, maker van ‘De Schreeuw’, een van de meest iconische kunstwerken ter wereld. Het portret van ‘Felix Auerbach’ is het enige schilderij van Munch dat permanent in Nederland te zien is. Presentator Lucas De Man ziet opvallende overeenkomsten tussen het portret en het werk van tijdgenoot Vincent van Gogh en gaat in Oslo op zoek naar het tragische levensverhaal van de man achter De Schreeuw.

Dinsdag 10 april: Vanavond, de levensechte figuur van kunstenaar Maurizio Cattelan. Hij steekt er met kop en schouders boven uit. Hij is letterlijk en figuurlijk doorgebroken in museum Boijmans van Beuningen. Voor het werk van deze enfant terrible uit de internationale kunstwereld worden miljoenen neergelegd. Prikkelen en provoceren, dat is zijn trademark. Presentator Lucas De Man ontdekt dat humor deze kunstenaar ook niet vreemd is; hij maakte een lift voor muizen en ‘ontsnapte’ via lakens aan een tentoonstelling waar hij geen zin in had.

Woensdag 11 april: Vanavond een werk van Bartholomeus van der Helst. Hij was DE grote concurrent van Rembrandt in het zeventiende-eeuwse Amsterdam. Portretten schilderen kon hij als de beste, de hele beau monde van de hoofdstad wilde voor hem poseren, van de burgemeester tot Mary Stuart. Maar het aller-beroemdste portret dat hij maakte was van burgemeesterszoon Gerard Andriesz Bicker… Met zijn 220 kilo ook wel Dikke Bicker genoemd. Presentator Lucas De Man zoekt hem op in het Rijksmuseum en ontdekt een aantal pikante details over deze jongeman.

Donderdag 12 april: In deze aflevering bezoekt Lucas maar liefst drie lichtinstallaties van de Amerikaanse Kunstenaar James Turrell. Misschien is ervaren een beter woord dan bezoeken omdat Turrell de kijker dwingt tot intense waarneming van een spel met licht en ruimte. In museum De Pont doet Lucas kijkend naar het werk van Turrell een bijna meditatieve ervaring op.

Vrijdag 13 april: De nuchtere Fries Lourens Alma Tadema wilde kunstschilder worden en vond op zijn huwelijksreis naar Italië de pracht en praal van de klassieke beschaving. Vanaf dat moment besloot hij alleen nog maar Romeinse taferelen te schilderen zoals het klassieke schilderij ‘Entrance of the Theatre’, hét sleutelstuk van zijn oeuvre dat in het Fries Museum te zien is. Hiermee brak hij internationaal door, verhuisde naar Londen, trouwde een véél jongere vrouw, werd schatrijk, omringde zich met de beau monde van de kunstwereld, werd nota bene geridderd én begraven in de prestigieuze St Paul’s Cathedral. Het klinkt als een sprookje en dat is het ook. In London treedt presentator Lucas De Man in de voetsporen van ‘onze’ Alma Tadema.

Programmagegevens:

Man en Kunst
Televisie
Vanaf maandag 9 tot en met vrijdag 13 april
22.45 uur op NPO 2