Hilversum,
15
oktober
2021
|
13:49
Europe/Amsterdam

De toekomst van wonen, eten en reizen met Karsu, Nick Schilder en Hila Noorzai in De wereld van morgen

Wat eten we in de toekomst als alternatief voor vlees en zuivel? Lukt het om de woningnood op te lossen zonder extra stikstofuitstoot? En hoe komen we schoner van A naar B? In De wereld van morgen gaan Karsu, Nick Schilder en Hila Noorzai op zoek naar de technische innovaties die hierop het antwoord zijn. Daarnaast wordt in het programma de winnaar van de Nederlandse Innovatieprijs bekend gemaakt. De wereld van morgen wordt uitgezonden in het kader van de Nationale Klimaatweek en is te zien op 25 oktober om 20.35 uur bij AVROTROS op NPO 1. 

Als zangeres Karsu niet aan het optreden is, dan staat ze in de keuken. In haar eigen kookprogramma gaat het over de Turkse keuken, maar in De wereld van morgen draait het maar om één ingrediënt: eiwit. Er is namelijk een 'eiwittransitie' gaande, waarbij er in plaats van dierlijk eiwit steeds meer plantaardige alternatieven worden ontwikkeld. Karsu bezoekt een bedrijf dat van aardappels en schimmels een voedzaam eiwitpoeder brouwt en een ondernemer die kaas maakt zónder koe, maar wel van gras. 

Artiest Nick Schilder kijkt zijn ogen uit in het 'ecodorp' Boekel, waar de bewoners niet rusten tot er een schone oplossing is gevonden voor alles wat zij doen. De uitvinding van een gigantische accu die gevuld is met een afvalproduct uit de staalindustrie zorgt dat de Brabanders er tijdens de koude wintermaanden duurzaam en warmpjes bijzitten. Ook maakt Nick een ritje in de ‘Eco-runner’, een door Delftse studenten gebouwde waterstofauto, en ontmoet hij jonge vliegtuigbouwers die werken aan hun toekomstdroom: vliegen op waterstof. 

TV-presentator Hila Noorzai bezoekt een bouwbedrijf dat niet afwacht tot de wetenschap met nieuwe technieken komt om schoner te kunnen bouwen, maar zelf op zoek gaat naar de zuinigste bouwmethodes en de schoonste bouwmaterialen. In hun fabriekshal in Dokkum rollen kant-en-klare gevels en daken van de lopende band. Door hun modulaire bouwsystemen wordt nauwelijks materiaal verspild en is veel minder bouwverkeer nodig. Het familiebedrijf is zelfs gaan boeren om een eigen biologisch isolatiemateriaal te kunnen telen.

Bekendmaking Nederlandse Innovatieprijs
Ook dit jaar wordt de Nederlandse Innovatieprijs uitgereikt aan een organisatie die excelleert op het gebied van duurzame innovatie. In De wereld van morgen wordt de winnaar van deze prestigieuze prijs bekendgemaakt.

Programmagegevens:

De wereld van morgen, maandag 25 oktober om 20.35 uur bij AVROTROS op NPO 1