31
januari
2024
|
10:04
Europe/Amsterdam

De passie van wereldberoemd dirigent Klaus Mäkelä

De toekomstige chef-dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest

Per 2027 is de Finse dirigent Klaus Mäkelä (1996) de nieuwe chef-dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest in Amsterdam. Regisseur Bruno Monsaingeon schetst in Close Up: Klaus Mäkelä - Towards the Flame een portret van deze jonge dirigent. Zijn liefde en passie voor muziek en dirigeren ontwikkelde hij al jong blijkt uit archiefmateriaal waarin hij is te zien als opgroeiend kind en tiener. Mäkelä vertelt over zijn visie op het dirigentschap en over zijn favoriete muziek.

Bruno Monsaingeon is een veteraan op het gebied van documentaires over klassieke componisten en musici. Hij raakte diep onder de indruk van het bijzondere talent van Mäkelä bij een optreden met het Orchestre de Paris en besloot een film over de begaafde en bevlogen dirigent te maken.

Mäkelä reflecteert op videobeelden van hemzelf als opgroeiend kind tijdens lessen waarin hij een groep musici dirigeert onder de hoede van de legendarische Finse dirigent en pedagoog Jorma Panula. Mäkelä musiceert, als cellist, met het ensemble Quatuor Arod en hij vertelt dat Mozart en Sjostakovitsj tot zijn favoriete componisten behoren. Ook is Mäkelä aan het werk te zien tijdens repetities en uitvoeringen in Oslo, Parijs en Amsterdam.

Bekijk hieronder de promo.

Close Up: Klaus Mäkelä - Towards the Flame is een productie van Idéale Audience Group in coproductie met AVROTROS en ARTE France.

Samenvatting

Close Up: Klaus Mäkelä - Towards the Flame, 13 februari om 22.40 uur te zien bij AVROTROS op NPO 2