Hilversum,
04
december
2020
|
11:18
Europe/Amsterdam

De Machtsstrijd: podcast over het politieke gevecht achter de schermen in een verdeeld Amerika

Lukt het Joe Biden om het diep verdeelde Amerika weer bij elkaar te brengen? Wie oefent er druk op hem uit? Hoe gaan de komende vier jaar eruit zien? In de AVROTROS- en NPO Radio 1-podcast ‘De Machtsstrijd’ bespreken Amerika-deskundigen Victor Vlam en Maarten Kolsloot de politieke strijd achter de schermen in aanloop naar de inauguratie van Joe Biden op 20 januari. De zevendelige serie ‘De Machtsstrijd’ is vanaf woensdag 9 december iedere week te beluisteren via Radio1.nl/podcasts en alle populaire podcast-apps.

Na een lange en wrede politieke strijd volgt Joe Biden op 20 januari Donald Trump op als president van Amerika. Maar eigenlijk begint de strijd om de macht in de Verenigde Staten nu pas echt. Kan Joe Biden zijn verkiezingsbeloften waarmaken? Valt er wel te regeren in een tot op het bot verdeeld land? De podcast ‘De Machtsstrijd’ neemt je mee achter de schermen van de strijd om de macht in Amerika.

Democratie in zwaar weer
De aandacht voor Amerika is groter dan ooit nu de democratie in het land onder druk staat. Wat er gebeurt tussen nu en de inauguratie op 20 januari is cruciaal voor de toekomst van het land. 

Bovendien zijn de verkiezingen nog niet voorbij. Op 5 januari wordt met twee senaatsverkiezingen in de staat Georgia beslist of de Democraten ook in de Amerikaanse Senaat de meerderheid grijpen. Die strijd is tevens een graadmeter voor het land: laten de Amerikanen het Trumpisme definitief vallen, of geven ze de Republikeinen toch nog een stevige vinger in de politieke melk te brokkelen?

Afleveringen
In zeven afleveringen van 30 minuten nemen Amerika-deskundigen Victor Vlam en Maarten Kolsloot de luisteraar mee in een verdiepende podcast-reis. In elke aflevering staat één thema centraal. Ook reizen de podcastmakers af naar de staat Georgia om de strijd om de Senaat van dichtbij te volgen. 

Over de podcastmakers
Victor Vlam verschijnt regelmatig op radio en tv als Amerika-kenner. Hij voerde in 2008 en 2012 campagne voor Barack Obama, schreef het boek ‘Denken als Donald Trump’ en samen met Maarten Kolsloot ‘Donald Trump is niet gek’. Maarten Kolsloot werkte in de presidentscampagne van Chris Dodd in 2008. Dodd is nu een belangrijk adviseur voor Joe Biden. Hij was correspondent voor het ANP in Washington DC en schreef het boek ‘Zo word je president’.

Luister hier de trailer.

Programmagegevens:

‘De Machtsstrijd’ is vanaf 9 december iedere week te beluisteren via Radio1.nl/podcasts en alle populaire podcast-apps.