Hilversum,
07
juli
2023
|
12:50
Europe/Amsterdam

De klassieke zomer van AVROTROS met radio, tv en podcasts

Deze zomer staat bij AVROTROS in het teken van klassieke muziek: op tv, radio en met podcasts. Klassieke muziek om bij weg te dromen, klassieke muziek om door geraakt te worden, klassieke muziek om bij te ontspannen, klassieke muziek om in vervoering te raken. Muziek voor de zinderende zomerdagen en zwoele zomeravonden. De klassieke muziek komt uit de mooiste concertzalen en vanaf de meest bijzondere buitenlocaties en wordt uitgevoerd door talentvolle kinderen, rijzende sterren en gevierde professionals. AVROTROS legt het niet alleen vast, maar vertelt ook de verhalen achter de muziek en musici. Geniet mee: in een bootje op de gracht, op de bank thuis voor de tv of met oortjes in het park of in de tuin. AVROTROS brengt de hele zomer klassieke muziek voor iedereen. 

Maria Fiselier, AVROTROS-presentator van de registraties van klassieke concerten op televisie: "“Het zomerseizoen is voor mij een periode van ontspanning. Mijn vriend, die violist is, en ik luisteren tijdens de vakantie 's avonds vaak naar klassieke muziek. We inspireren elkaar door verschillend repertoire af te spelen en genieten ondertussen van de rust, de natuur en de zee. Juist die combinatie brengt ontspanning en tegelijkertijd nieuwe energie. De zomer bij AVROTROS staat bol van de klassieke muziek. Ik hoop dat het de kijkers en luisteraars net zoveel inspiratie en ontspanning biedt."  

Mooie concertzalen en bijzondere buitenlocaties
AVROTROS registreert live vanuit de Royal Albert Hall in Londen voor NPO Klassiek de beroemde The First én The Last Night of the Proms. Op 14 juli is op NPO Klassiek The First Night of the Proms te horen met de BBC Symphony Orchestra & Chorus, dirigent Dalia Stasevska en pianist Paul Lewis, die een maand later het hoofdprogramma van het Prinsengrachtconcert verzorgt. En een bijzondere eer bij de afsluiting van deze reeks: presentator Ab Nieuwdorp is op 9 september één van de slechts drie presentatoren die bij The Last Night of the Proms vanuit de loge live verslag mag doen. Op 2 september zendt AVROTROS op NPO Klassiek het concert van Lucas en Arthur Jussen uit wat zij een week eerder geven in het Concertgebouw in Amsterdam. 

Klassieke muziek maken én aanschouwen in de buitenlucht; zomerser wordt het niet. De gracht in Amsterdam vormt traditiegetrouw het podium voor het Prinsengrachtconcert, waar op 19 augustus pianist Paul Lewis samen met bariton Roderick Williams, zijn vrouw Bjørg Lewis en vijf jonge talentvolle Nederlandse cellisten optreden. Maria Fiselier neemt tv-kijkers op NPO 2 mee vanaf deze magische plek en Ab Nieuwdorp doet dat voor de radio. Eerder op de dag registreert de omroep op dezelfde plek het Kinderprinsengrachtconcert voor NPO Zapp. Hierbij treden drie jonge muzikale talenten op met drie popartiesten. Op 8 september geeft het Koninklijk Concertgebouworkest een openluchtconcert op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord: Opening Night. AVROTROS zendt het concert live uit op de radio met Selma van Dijk via NPO Klassiek; een dag later volgt uitzending op NPO 2, gepresenteerd door Maria Fiselier.

Verhalen achter de muziek en musici 
De taal van muziek spreekt iedereen, maar wie zijn de musici achter de muziek? Wat is hun verhaal? Luister deze zomer tijdens een wandeling door het bos of vanaf een stoel in de tuin één van de zomerse podcasts van AVROTROS. Bijvoorbeeld Dolf van der Linden en zijn Metropole orkest, waarin Carine Lacor samen met Dolf-expert Bas Tukker het meeslepende verhaal vertelt over hun gezamenlijke successen en pijnlijke breuk. Of krijg van Hans van den Boom het antwoord op de vraag waarom we eigenlijk alleen het Eerste vioolconcert van Max Bruch kennen in een nieuwe aflevering van Ken je componisten. Benieuwd of het succes van bekende muzikale families te danken is aan aanleg of opvoeding? Selma van Dijk praat hierover met onder andere de gezinnen Horsch, Fiselier, Zemtsov en Botma in de podcast Met de paplepel ingegoten.

Op NPO 1 zien is vanaf 9 augustus de reis die Lucas en Arthur Jussen aflegden te zien; gewone jongens, twee broers, die een allesbehalve gewoon leven leiden. Als wereldberoemde pianisten reizen zij over de hele wereld om in uitverkochte concertzalen spelen. In de 3-delige reeks Lucas en Arthur Jussen op wereldtournee volgt Ivo Niehe ze de wereld over. Overal staat het publiek, jong en oud, voor ze in de rij. In deze serie vertellen beroemde collega’s, hun ouders, vrienden en familie, maar vooral de jongens zelf over hun indrukwekkende levensverhaal.  

Maestro is een begrip. In zes seizoenen zijn alle denkbare emoties voorbijgekomen: van woede en frustratie tijdens de coachings of mislukte optredens tot tranen van ontroering en geluk. Dirigeren is een prachtige manier om de wereld van klassiek en orkesten te doorgronden. De twee specials Het mooiste van Maestro op 13 en 20 augustus op NPO 1 zitten vol onvergetelijke fragmenten en reacties van oud-kandidaten hierop.

Programmagegevens:

De klassieke zomer van AVROTROS: meer info over alle uitzendingen vind je op https://www.avrotros.nl/klassiek/item/de-klassieke-zomer-van-avrotros/

Alle podcasts van AVROTROS Klassiek zijn beschikbaar op npoklassiek.nl/podcasts en via de bekende podcastsplatforms. Hier vind je meer informatie over alle zomerse podcasts.