Hilversum,
25
november
2016
|
15:51
Europe/Amsterdam

De feestdagen vier je bij AVROTROS

Tijdens de feestelijke decembermaand is er volop gezelligheid voor de hele familie bij AVROTROS. Sfeervolle en muzikale programma’s en de TV-première van twee grote Nederlandse films staan op het programma en dragen bij aan dat heerlijke, warme en gezellige kerstgevoel thuis met familie en vrienden.

De gehele programmering met uitzenddetails is als volgt:


CupCakeCup | zaterdag 17 en 24 december om 09.30 uur | vanaf 26 december dagelijks om 19.00 uur op NPO Zapp
Op zaterdag 17 en 24 december start op NPO Zapp de zoektocht naar het grootste baktalent van Nederland. In deze twee superspannende afleveringen is te zien hoe ruim zestig cupcakebakkers alles in de strijd gooien om een plek in CupCakeCup te bemachtigen, dat vanaf maandag 26 december dagelijks om 19.00 uur te zien is op Zapp. Op zaterdag 7 januari is de finale. De lat ligt dit seizoen extra hoog want de vaste chefs, meesterpatissier Robert van Beckhoven en patissier Remy Duker, krijgen dit jaar hulp van Sander -finalist van vorig seizoen- en gastpatissier Harry Mercuur. De nieuwe presentator Klaas van der Eerden staat klaar om de kandidaten een hart onder de riem te steken.

De Tiende van Tijl Kerstspecial | 19 december | 21.10 uur op NPO 2
In 'De Tiende van Tijl Kerstspecial' duikt Tijl Beckand in de wereld van de kerstklassieker, die veel meer te bieden heeft dan de meezingers van Wham! en John & Yoko. De grootste componisten van onze muziekgeschiedenis wisten het geluid van de winter al in prachtige stukken te vangen. Tijl vertelt de fraaie verhalen achter beroemde kerstliederen als Stille Nacht én minder bekende klassieke werken. Bijzondere optredens, typische kerstinstrumenten en een sfeervolle setting maken deze speciale editie van 'De Tiende van Tijl' compleet.

Jan Smit concert | 21 december | 21.15 uur op NPO 3
Jan Smit werd als 10-jarig jongetje ontdekt door BZN. Inmiddels viert hij zijn 20-jarige jubileum in een uitverkochte HMH in Amsterdam. In deze registratie komen onder andere de hoogtepunten uit zijn carrière voorbij.

Zappbios: Wiplala | 25 december | 09.00 uur op NPO Zapp
Verfilming naar het kinderboek van Annie M.G. Schmidt, waarin het kleine mannetje Wiplala de hele familie Blom net zo klein maakt als hijzelf. Een klein mannetje is het. Geen kabouter, maar een Wiplala. En zo heet hij ook. Wiplala kan tinkelen, een soort toveren, maar hij vergeet steeds hoe hij de dingen weer terug getinkeld krijgt. Als hij de familie Blom net zo klein tinkelt als hijzelf, is dat het begin van een spannend avontuur. Zullen ze ooit weer 'normaal' worden?

De Kerstmatinee | 25 december | 14.15 uur op NPO 2
Ook dit jaar wordt de traditie voortgezet van de Kerstmatinee door het Koninklijk Concertgebouworkest. Dit jaar speelt het orkest de tweede helft van Bachs Weihnachtsoratorium: deel 4 tot en met 6. Johann Sebastian Bach verwerkte in het Weihnachtsoratorium muziek die hij eerder schreef voor koninklijke kroningen en verjaardagen. De dirigent van deze Kerstmatinee is Trevor Pinnock. Van de vier solisten, allen afkomstig uit Duitsland, maken er drie hun debuut; sopraan Marlis Petersen soleerde al eerder (in 2012) bij het Concertgebouworkest. De Nederlandse vocale inbreng wordt verzorgd door het Nederlands Kamerkoor.

TV-première: Bloed, Zweet en Tranen | 25 december | 21.45 uur op NPO 1
Bloed, Zweet en Tranen vertelt het verhaal van Nederlands beroemdste volkszanger; André Hazes. In de laatste maanden van zijn leven blikt de 54-jarige zanger terug op zijn verleden: van zijn ontdekking als 8-jarige jongen op de Amsterdamse Albert Cuyp-markt naar de hoogte- en dieptepunten in zijn latere carrière. De zanger kampt met zijn moeizame jeugd en met een ernstige alcoholverslaving, maar een succesvolle samenwerking met zijn producent en de steun van zijn jonge vrouw houden hem op de been. Totdat zijn gezondheid hem in de steek laat…

Maestro Jules onthult | vanaf 25 december | 22.10 uur op NPO 2
Ooit wel eens willen weten hoe het borrelde in het hoofd van een beroemde componist? Hoe dit vervolgens in muziek werd omgezet? Dirigent Jules van Hessen ontrafelt in Maestro Jules onthult de geheimen achter een meesterwerk. Tijdens zijn verhaal speelt het Radio Filharmonisch Orkest de cruciale fragmenten, bijzondere solo’s en spannende overgangen. Zo behandelt hij o.a. Romeo en Julia van Tsjaikovski. Hoe vat je zo’n beroemd toneelstuk in muziek? Wat maakt Rachmaninovs beroemde tweede pianoconcert zo door en door romantisch? Waarom is de vijfde symfonie van Beethoven zo baanbrekend? Tot slot van elke aflevering brengen zij het hele stuk ten gehore.

Kerstconcert Helene Fischer | 26 december | 13.10 uur op NPO 1
Een bijzonder kerstconcert van de gevierde Duitse pop- en schlagerzangeres Helene Fischer. Samen met het legendarische Britse symphonieorkest brengt zij vanuit de Weense Hofburg onder andere Bing Crosby’s White Christmas en Chris Rea’s Driving Home For Christmas ten gehore. Daarnaast zingt zij bijzondere duetten zoals ‘Have Yourself A Merry Little Christmas’ met Frank Sinatra, 'What Child Is This’ met operazanger Plácido Domingo en vertolkt ze de Wham-klassieker ‘Last Christmas’ met Ricky Martin.

De Vloek van Manege Pegasus | vanaf 26 december | 17.35 uur op NPO Zapp
Nena verhuist met haar broer Niek en ouders naar een oude en vervallen manege om de droom van haar vader, een stoeterij voor springpaarden, te verwezenlijken. Al snel voelt Nena dat er iets niet klopt op deze manege als er onverklaarbare dingen gebeuren. Een spookpaard duikt op uit de mist en laat daarmee een spoor van angst en mysterie achter. Volgens de dorpelingen is het de vloek van Pegasus en staat het gezin een hoop onheil te wachten. Als een van de eerste plagen van deze vloek daadwerkelijk uitkomt, is de grote vraag hoe deze doorbroken kan worden.

TV-première: Michiel de Ruyter | 26 december | 20.25 uur op NPO 1
Wanneer Nederland van alle kanten wordt aangevallen en op de rand van burgeroorlog staat, vecht één man alleen voor het landsbelang: Michiel de Ruyter. Maar zijn successen maken hem in ogen van de machthebbers te populair. Het is 1653 en in de slag bij Ter Heijde sterft de oude admiraal Maarten Tromp (bewonderend ‘Bestevaer’ genoemd) in de armen van de jonge, talentvolle Michiel de Ruyter. Hij maant Michiel niet met politieke winden mee te zeilen, maar alleen voor het landsbelang te vechten. Nederland is niet alleen in oorlog met de Engelsen, maar staat ook op rand van burgeroorlog: Oranje-aanhangers en republikeinen vechten om de macht.

André Rieu op het Vrijthof 2016 | 28 december | 20.30 uur op NPO 1
Het Vrijthof in Maastricht was afgelopen zomer weer het feeërieke decor van de concertreeks van André Rieu en zijn Johann Strauss Orkest. Dit keer deed Rieu zijn naam als Koning van de wals eer aan. Hij had 150 dansparen uitgenodigd om op het plein te walsen. Uiteraard speelde de maestro met zijn orkest ook vele klassiekers uit musical en operetta. Met speciale gast Lou Bega kreeg Rieu iedereen aan het swingen met z’n wereldhit Mambo nr. 5.

Gala 100 Jaar Toon Hermans | 31 december | 20.55 uur op NPO 2
Artiesten zoals Freek de Jonge, Wende, Hadewych Minis, Chantal Janzen en Paul van Vliet brengen in een feestelijk programma een hommage aan Toon Hermans. Dit doen zij op de plek waar hij maar liefst 550 keer voor een uitverkochte zaal stond: Carré. Cornald Maas leidt het gala in.

MINDF*CK special: het teleportatie experiment | 31 december | 21.20 uur op NPO 1
Op zaterdag 31 december zendt AVROTROS een oudejaarsspecial van MINDF*CK uit. Voor Illusionist Victor Mids is dit zijn grootste uitdaging tot nu toe: “Het wordt een groot experiment waar een jaar aan voorbereidingen aan vooraf zijn gegaan, daarnaast licht ik een tipje van de sluier op over hoe ik te werk ga. Wat we precies gaan doen, houd ik nog even als verrassing!

Fotocredits: Michel Schnater, Nico Kroon, Jacques Klok, Nyk Dekeyser, Marc Deurloo en AndreĢ Rieu Productions.