04
juni
2018
|
13:10
Europe/Amsterdam

Curator Ellie Uyttenbroek opent miniatuurmuseum voor Opium TorenkamerEXPO

Maar liefst 50 kunstenaars werkten afgelopen jaar, op uitnodiging van het AVROTROS NPO Radio 4-programma Opium, in de Torenkamer van VondelCS. Tijdens de vierde editie van de TorenkamerEXPO komt al hun werk samen in één grootse overzichtstentoonstelling. De Rotterdamse style profiler Ellie Uyttenbroek is curator en bedacht een opvallend en vernieuwend concept voor de lastige opgave om 50 kunstwerken in de beperkte tentoonstellingsruimte van VondelCS te exposeren: ze opent een miniatuurmuseum.

Het miniatuurmuseum bestaat uit twee enorme maquettes en in het museum heeft iedere kunstenaar een eigen zaal waarin de Torenkamerkunst als miniatuur getoond wordt.

Ellie Uyttenbroek: “In het MiniatuurMuseum geef ik 50 kunstenaars ruimte en wordt een jaar Torenkamer Kunst letterlijk in één blik zichtbaar. Schaalmodellen verbeelden de werkelijke kunstwerken en geven je een wonderland gevoel; Mini-Art can move your heart!"

Bezoekers kunnen in het Torenkamer Miniatuur Museum onder andere een nieuwe performance van danseres Junadry Leocaria, sculpturen van Mathieu Klomp, ontwerpen van Billie van Katwijk, fotografie van Lana Mesic, muziek van Gerson Main en verhalen van Vincent van Meenen bezichtigen.

Over Ellie Uyttenbroek
Style profiler Ellie Uyttenbroek werd bekend met haar project Exactitudes. Samen met fotograaf Ari Versluis brengt ze opvallende kledingcodes van verschillende subgroepen in beeld. Stijlfiguren vormen een rode draad in haar werk. Ze cureerde eerder tentoonstellingen in het Nederlands Fotomuseum en het Stedelijk Museum 's Hertogenbosch.

Over de Torenkamer
In De Torenkamer van VondelCS wordt wekelijks een jonge kunstenaar 'opgesloten' om, niet afgeleid door dagelijkse prikkels, te werken aan een magnum opus. Er is dagelijks contact met de kunstenaar in de uitzending van Opium van AVROTROS op NPO Radio 4 en op vrijdag haalt Andrea van Pol of Jan Mom de kunstenaar op uit De Torenkamer en wordt het voltooide werk gepresenteerd.

Tijdens de Opium TorenkamerEXPO is er ook een uitgebreide randprogrammering, met onder andere diverse workshops en optredens.

Opium TorenkamerEXPO wordt mede mogelijk gemaakt door het AVRO Cultuurfonds, AFK en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Quote module 1

Opium TorenkamerEXPO van 6 juli tot en met 15 juli in VondelCS in Amsterdam

De opening op 6 juli om 18.00 uur is vrij toegankelijk voor publiek.