Hilversum,
11
augustus
2022
|
14:20
Europe/Amsterdam

Concertpianist Barbara Nissman keert na 40 jaar terug bij het Prinsengrachtconcert

Pianist Barbara Nissman, die begin jaren tachtig het eerste Prinsengrachtconcert gaf, speelt tijdens de 40ste editie van het muzikale feest opnieuw op de gracht. De Amerikaanse pianist treedt zaterdag 20 augustus op als special guest naast de hoofdsolist Nicolas Altstaedt en zijn vrienden. Zij zal het programma verrijken met onder andere twee Argentijnse dansen van de componist Ginastera; muziek die zij veertig jaar geleden ook ten gehore bracht.

Wonder
Het was in 1982 nog spannend of het optreden van Barbara Nissman door kon gaan. De vleugel waarop zij zou spelen moest van de bovenste verdieping van een grachtenpand naar beneden getakeld worden. Dit mislukte omdat er een kabel brak, waarna de vleugel meters diep naar beneden viel en op een geparkeerde auto terecht kwam. Wonder boven wonder brak de auto de val en kwam de vleugel er ongeschonden vanaf. Een half uur na het ongeluk was de vleugel gestemd en kon Barbara alsnog plaatsnemen achter de toetsen. De auto heeft de klap helaas niet overleefd.

De pianist vindt het erg bijzonder terug te keren naar het Prinsengrachtconcert en kijkt met warme gevoelens terug op haar optreden.

 Barbara Nissman: “Ik herinner me de vreugde en de opwinding van het eerste Prinsengrachtconcert meer dan veertig jaar geleden nog goed. Ondanks een reeks ongelukken in aanloop naar mijn optreden, ging de show uiteindelijk toch door zoals gepland. Het enthousiaste en levendige publiek verzamelde zich rond het kanaal met veel mensen die ook feestvierden met geheven glazen en toeterende hoorns vanaf hun boten. Het was de perfecte setting voor Beethovens Moonlight Sonata en ik was zo blij om deel uit te maken van deze magische avond in de prachtige stad Amsterdam. Het concert heeft een speciaal plekje in mijn hart gekregen.”

Het Prinsengrachtconcert
Het Prinsengrachtconcert is al 40 jaar lang een muzikaal feest op de gracht. Locatie, sfeer en muziek zorgen voor een unieke beleving. Het Prinsengrachtconcert is daarom hét klassieke evenement dat de kenner, de liefhebber en de nieuwsgierige verbindt. Op 20 augustus wordt de rijke historie en een veelbelovende toekomst gevierd met een aantrekkelijk programma. AVROTROS registreert deze feestelijke editie met op de pontons voor het Pulitzer Nicolas Altstaedt & friends en Barbara Nissman als ‘special guest’.  Traditiegetrouw wordt het concert weer afgesloten met ‘Aan de Amsterdamse Grachten’. De presentatie van de concertregistratie ligt in handen van Maria Fiselier.

Programmagegevens:

Het Prinsengrachtconcert, 20 augustus vanaf 20.30 uur het voorprogramma bij AVROTROS op NPO Radio 4 en om 21.20 uur het hoofdprogramma bij AVROTROS op NPO 2