Hilversum,
09
december
2015
|
09:48
Europe/Amsterdam

Close Up: Rita Hayworth

Aanstaande donderdag zendt AVROTROS een Close Up-documentaire over Rita Hayworth uit. De actrice bereikte in de jaren veertig de toppen van de roem. Privé was Hayworth echter lange tijd een speelbal van de mannen in haar leven, te beginnen met haar vader die haar dwong tot een danscarrière. In de jaren die volgden, boetseerden bazen van grote Hollywoodstudio’s en verschillende echtgenoten Rita Hayworth tot de volgens hen ideale ster.

In 1987 overleed Rita Hayworth op 68-jarige leeftijd in New York aan de gevolgen van de ziekte van Alzheimer. Haar gezondheid ging al sinds de jaren zestig achteruit, maar omdat er in die tijd nog weinig bekend was over Alzheimer, heerste de gedachte dat Hayworth te kampen had met de gevolgen van alcoholisme. Het was een tragisch einde aan een tragisch leven.

Als jong meisje trad Rita Hayworth, toen nog onder haar oorspronkelijke naam Margarita Carmen Cansino, avond aan avond op als danseres. Degene die haar exploiteerde was haar vader, die zelf de rol vervulde van danspartner en manager. Hiermee leek de toon van Hayworth’s leven gezet. Na haar vader volgden studiobazen en echtgenoten die elk hun eigen visie hadden op de ‘ideale Rita’ en hoe zij eruit moest zien. Wat ze met elkaar gemeen hadden, is dat vrijwel elk van hen geld verdiende aan de ster-actrice.

Succesvol was Hayworth overigens wel. Met haar rol van de roodharige ‘Gilda’ in de gelijknamige Hollywood-film (1941) werd ze wereldberoemd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog gold ze als de favoriete pin-up van de geallieerde soldaten. Maar het geluk in de liefde bleef tot het einde toe onbereikbaar voor haar. Zelf weet ze dat aan het verblindende effect van haar glamoreuze imago: ’Mannen gaan naar bed met Gilda en worden wakker met mij.’

Script: Jean-Frédéric Thibault
Regisseur: Arnaud Xainte
Producent: Illégitime Défense

Programmagegevens:

Close Up: Rita Hayworth
donderdag 10 december 
NPO 2 - 23.00 uur