Hilversum,
14
juni
2015
|
14:26
Europe/Amsterdam

Close Up-documentaire: My name is Orson Welles

Op 25 juni zendt AVROTROS de Close Up-documentaire 'My Name is Orson Welles' uit. Orson Welles (1915-1985) wordt alom beschouwd als één van de belangrijkste en meest vernieuwende regisseurs die Hollywood ooit gekend heeft. Ter ere van zijn honderdste geboortedag op 6 mei 2015, maakten regisseurs Clara en Julia Kuperberg een portret van deze alleskunner die behalve regisseur ook acteur, schrijver, radiomaker en - heel verrassend - goochelaar was.

Een nieuwe blik op leven en werk van filmmaker en alleskunner Orson Welles, dat is wat regisseurs Clara en Julia Kuperberg beoogden met de documentaire 'My name is Orson Welles’. De algemeen geldende wijsheid is dat de carrière van Welles - die pas vijfentwintig was toen hij zijn meesterwerk 'Citizen Kane' (1941) maakte - vanaf dat vroege hoogtepunt langzaam maar zeker steeds verder aftakelde. De regisseurs betogen echter dat Welles artistiek vruchtbaar bleef en dat hij in de loop van zijn bewogen leven nog vele boeiende en vernieuwende films wist te produceren. De documentaire volgt Welles vanaf zijn speelse experimenten als amateur filmmaker in de jaren dertig tot aan diens late, in Europa gemaakte, films waaronder 'Chimes at midnight' (1965), 'The immortal story' (1968) en 'F for fake' (1973).

De Close Up-documentaire toont clips uit interviews met Orson Welles zelf evenals fragmenten uit zijn belangrijkste films als 'Citizen Kane' en 'The magnificent Ambersons’. Aan het woord komen collega-regisseurs als William Friedkin en Peter Bogdanovich, filmhistorici Joseph McBride en Peter Biskind, en acteurs Henry Jaglom en Tim Robbins.

 

Programmagegevens:

Televisie
Close Up
donderdag 25 juni
NPO 2 - 23.00 uur