Hilversum,
06
mei
2015
|
14:14
Europe/Amsterdam

Close Up-documenaire Roy Lichtenstein – Behind the mirror

Aanstaande donderdag zendt AVROTROS de Close Up-documentaire 'Roy Lichtenstein – Behind the mirror' uit. Met zijn op comic books geïnspireerde schilderijen leverde kunstenaar Roy Lichtenstein (1923-1997) in de jaren zestig een ironisch commentaar op de Amerikaanse cultuur. Zijn bijdragen aan de pop art brachten hem roem, maar anders dan collega-kunstenaar en superster Andy Warhol was Lichtenstein het liefst non-stop aan het werk in zijn atelier.

Zijn werk valt in één oogopslag te herkennen: Roy Lichtensteins aan cartoons refererende schilderijen en litho's in felle, veelal primaire kleuren omlijnd door dikke, zwarte contouren hebben een onuitwisbare indruk gemaakt op een internationaal publiek. De documentaire 'Roy Lichtenstein – Behind the mirror' laat zien dat achter de ogenschijnlijk luchtige werken één van de meest inventieve kunstenaars van zijn generatie schuil gaat. Zijn collega's en vrienden karakteriseren Lichtenstein als een perfectionist en een workaholic die zijn studio in de omgeving van New York het liefst nooit verliet. Speciaal voor de makers van deze documentaire opent Lichtensteins weduwe Dorothy de deuren van deze - sinds 1997 onveranderd gebleven – ruimte en vertelt over Lichtensteins inspiraties en ambities.

'Roy Lichtenstein – Behind the mirror' is een documenaire uit de serie 'Behind the artist' en werd gemaakt ter gelegenheid van het Roy Lichtenstein retrospectief dat van juli tot november 2013 te zien was in het Centre Pompidou in Parijs.

Een film van Evanthia Lachaud naar een idee van Nicolas Valode en Pauline Cathala.

Programmagegevens:

Televisie
Close Up
donderdag 7 mei
NPO 2 - ca. 23.00 uur