Hilversum,
06
december
2016
|
14:37
Europe/Amsterdam

Close Up - Walt Disney over het erfgoed van een iconisch filmmaker

Er zijn maar weinig mensen die wereldwijd zo’n groot stempel op de film- en entertainment business gedrukt hebben als Walt Disney. De in 1901 in Chicago geboren Disney begon zijn carriere als maker van korte animatiefilmpjes en eindigde die als geestelijk vader van pretpark Disneyland. AVROTROS brengt op donderdag 15 en vrijdag 16 december in het programma Close Up een tweeluik over het enorme erfgoed dat Disney achterliet.

Filmmaker en ondernemer Walt Disney beschikte niet alleen over een groot creatief talent, maar was ook zakelijk visionair. In het eerste deel van deze tweeluik over Disney is te zien hoe hij samen met zijn broer en zakelijk partner Roy in de jaren twintig het animatiefiguurtje Mickey Mouse lanceert waarmee het eerste grote succes voor de Disney Studio's een feit wordt. Walt Disney’s ambities reiken echter ver: hij wil animatiefilms van speelfilmlengte maken, een op dat moment nog onbekend fenomeen. Wanneer Sneeuwwitje in 1937 uitkomt in de bioscoop, betekent dat een wereldwijde sensatie. De werknemers van de Disney Studio’s zijn ondertussen minder tevreden met hun werkgever, die geldt als autoritair en niet bepaald gul.

Het tweede deel van de documentaire laat zien hoe Walt Disney in de jaren veertig en vijftig internationaal is uitgegroeid tot een begrip. Maar de lange animatiefilms van de Disney Studio’s kennen een wisselend succes. Zo krijgt Bambi (1942) gemengde recensies en de film brengt weinig op. Walt Disney heeft zijn blik echter alweer op de toekomst gericht en dit keer heeft hij in commercieel opzicht een gouden idee. In 1955 opent pretpark Disneyland zijn deuren: een driedimensionale fantasiewereld waar iedereen avonturen kan beleven. De helft van de Amerikaanse bevolking volgt het evenement live op televisie en vervolgens bezoekt al in de eerste tien weken een miljoen mensen het park. Disneyland is een overweldigend succes en zorgt ervoor dat Walt Disney voor het eerst in veertig jaar geheel financieel onafhankelijk is. Op 65-jarige leeftijd overlijdt hij. Zijn dood is voorpaginanieuws over de hele wereld.

Programmagegevens:

Televisie
Close Up - Walt Disney
Donderdag 15 en vrijdag 16 december
22.55 uur - NPO 2