12
mei
2022
|
13:53
Europe/Amsterdam

Charlotte Caspers geeft betekenis aan de kleur in de wereld om ons heen

Een blauwe lucht, een rode tomaat, een gele zonnebloem; de wereld om ons heen is vol kleur. Zelf voegen we ook graag kleur toe, maar waar komen onze kleuren eigenlijk vandaan? Kunstenaar en kunsthistoricus Charlotte Caspers is gefascineerd door kleuren; de verhalen erachter en de grondstoffen. Wat hebben geplette luizen met de kleur rood te maken en hoe veranderde blauw van de minst geliefde in de meest geliefde kleur? Charlotte Caspers maakt in De kleuren van Caspers een reis door de vele facetten van de kleuren rood, blauw, zwart, geel, wit en goud.

De vroegste mens maakte tekeningen met zwart koolstof en in de ruimtevaart wordt nog steeds koolstofzwart gebruikt: Vantablack. Het zijn dezelfde atomen, maar anders geordend. Letterlijk een verschil van hemel en aarde. En waarom is zwart de kleur van de
metal-muziek, associëren we rood met socialisme en was geel vroeger de kleur van prostituees? Politiek, handel, religies, kunst en samenlevingen gaven en geven allemaal betekenis aan kleur. Charlotte Caspers observeert en vertelt, droomt en mijmert over de symboliek en de emoties, die bij verschillende kleuren horen. 

Ook toont ze hoe je uit de ruwe grondstoffen verf maakt. Samen met experts doorgrondt ze ook het ontstaansproces van de kleuren. De grondstoffen van kleur zijn vaak dichterbij dan je denkt en verbinden kunst met ons dagelijks leven en de natuur. Veel pigmenten werden van oudsher uit de aarde onttrokken; wit krijt dat het fundament vormt voor veel schilderijen, de zeldzame steen lapis lazuli waarmee blauw gemaakt werd, het okergeel van de aarde. In laboratoria ontstaan uit deze bijzondere bouwstenen de kleuren waar wij ons al eeuwenlang aan vergapen.

De kleuren van Caspers is een oogverblindende reis langs eeuwenoude kerken, sprookjesachtige landschappen, imposante gebouwen, flamboyante mode en indrukwekkende musea. Met Midas Dekkers als voice over is het programma een lust voor oor en oog.

Samenvatting

De kleuren van Caspers, vanaf dinsdag 21 juni om 22.15 uur bij AVROTROS op NPO 2