Hilversum,
20
september
2018
|
13:34
Europe/Amsterdam

Caroline Tensen vraagt aandacht voor dementie in programma vol herinneringen

Ieder mens heeft zijn eigen dierbare herinneringen. Herinneringen, mooi en verdrietig, maken wie we zijn. Maar wat als deze herinneringen vervagen? Presentatrice Caroline Tensen staat in ‘Herinneringen voor het leven’ met patiënten, artsen en bekende artiesten stil bij de hersenziekte dementie, die één op de vijf mensen in Nederland treft. Het live-programma wordt gemaakt in samenwerking met Alzheimer Nederland en benadrukt het belang van onderzoek naar deze ziekte. Met ontroerende verhalen, informatieve interviews en bijzondere optredens.

Caroline Tensen ontvangt in de studio mensen met dementie en hun familieleden. Zoals Cees, die ooit met zijn vrouw Corry lange rondreizen maakte, maar door de ziekte van Alzheimer soms moeite heeft de weg in zijn eigen huis te vinden. De 47-jarige Harrie was financieel directeur, vorig jaar ging hij nog in pak naar zijn werk, nu gaat hij door zijn frontotemporale dementie (FTD) vier dagen per week naar de dagbesteding. En zoals Geertje die altijd een sterke onafhankelijke vrouw is geweest, maar nu haar eigen kleinkinderen niet meer herkent. Samen kijken ze terug naar de reportages die bij hen thuis zijn gemaakt. In 'Herinneringen voor het leven' worden daarnaast bijzondere herinneringen met de gasten vereeuwigd. Bijvoorbeeld in de vorm van een tatoeage, een persoonlijk lied, sieraad of een foto. Artsen en onderzoekers, zoals Prof. dr. Eric Scherder en Prof. Dr. Wiesje van der Flier, vertellen over het ontstaan van dementie en de stand van zaken rond het onderzoek naar deze hersenziekte.

Optredens zijn er van Karin Bloemen, Romy Monteiro en Sjors van der Panne en Carel Kraayenhof.

Over Alzheimer Nederland
Alzheimer Nederland werkt aan een toekomst zonder dementie en een betere kwaliteit van leven voor mensen met dementie en hun dierbaren. Hiervoor geeft zij voorlichting over dementie, biedt ondersteuning en komt op voor betere zorg voor mensen met dementie. Ook maakt deze organisatie hoogwaardig wetenschappelijk onderzoek mogelijk door financiële ondersteuning.

Programmagegevens:

Herinneringen voor het leven, woensdag 3 oktober om 21.25 uur bij AVROTROS op NPO 1