Hilversum,
20
juli
2017
|
16:14
Europe/Amsterdam

Brodsky Quartet & Friends bij het Prinsengrachtconcert

Het Brodksy Quartet , een Brits strijkkwartet met een bekende naam in zowel de klassieke muziekwereld als de popscene, is op 19 augustus de hoofdgast tijdens het Prinsengrachtconcert. Samen met de bevriende musici pianiste Nino Gvetadze, bandoleonspeler Marcelo Nisinman en contrabassist Zoran Marcovic, verzorgt het kwartet een gevarieerd programma vol contrasten. De presentatie op NPO 2 is in handen van Hans van den Boom, op NPO Radio 4 brengt Maartje Stokkers verslag uit. Yes-R presenteert 's middags het Kinderprinsengrachtconcert waar drie jonge, muzikale supertalenten optreden met Pleun, Vinchenzo en Carolina Dijkhuizen.

Het Brodsky Quartet, opgericht in 1972, stond in alle werelddelen al op de grootste podia en wist dankzij samenwerkingen met artiesten als Paul McCartney en Elvis Costello ook in de popwereld haar naam te vestigen. Hun vakmanschap en energie op het podium leverde hen al veel prijzen op. Het kwartet, met een Brits-Nederlandse violist in de gelederen, ziet het optreden op het Prinsengrachtconcert als een hoogtepunt in haar carrière. Het programma is, mede dankzij het samenspel met enkele gastmusici met grote internationale carrières, afwisselend en spannend. Er komen composities van onder andere Schumann, Beethoven, Piazzolla en Sjostakovitsj voorbij, maar ook hits als het Adagio for Strings van Samuel Barber. Natuurlijk ontbreekt ook het Aan de Amsterdamse Grachten niet.

Voorprogramma en Kinderprinsengrachtconcert
Ook pianiste Sophiko Simsive, die in 2016 de GrachtenfestivalPrijs won, wordt tijdens het voorprogramma bijgestaan door een aantal muzikale vrienden. Samen met sopraan Lilian Farahani en celliste Ketevan Roinishvili bezorgt zij het publiek op de kades, de luisteraars van NPO Radio 4 en de kijkers online een bijzondere start van de avond.

’s Middags om 16.00 uur staan tijdens het Kinderprinsengrachtconcert drie jonge muzikale talenten op de drijvende pontons in de gracht voor Hotel Pulitzer Amsterdam. Samen met Pleun, Vinchenzo en Carolina Dijkhuizen brengen zij populaire hits ten gehore. De 10-jarige Anna Kuvshinov begeleidt Pleun op de piano, Vinchenzo zingt op de klanken van de viool van de 14-jarige Luna van Leeuwen, en de 14-jarige Luca Vaneman speelt trompet bij het optreden van Carolina Dijkhuizen. De muzikale leiding is in handen van arrangeur Edwin Schimscheimer. In zijn ensemble spelen o.a. musici van het JeugdOrkest Nederland. Yes-R presenteert het Kinderprinsengrachtconcert.

Programmagegevens:

Kinderprinsengrachtconcert, om 18.05 uur semi-live bij AVROTROS op NPO Zapp
Voorprogramma Prinsengrachtconcert om 20.00 uur live bij AVROTROS op NPO Radio 4 en via avrotros.nl/prinsengrachtconcert
Prinsengrachtconcert, zaterdag 19 augustus om 21.20 uur live bij AVROTROS op NPO 2