26
oktober
2018
|
09:11
Europe/Amsterdam

Bobbi Jene - Choreografe, een verhaal over onmogelijke liefde die leidt tot artistieke inspiratie

De Amerikaanse danseres en choreografe Bobbi Jene Smith maakte 10 jaar lang deel uit van het Israëlische dansgezelschap Batsheva. Als ze de 30 jaar nadert, neemt ze de beslissing van haar leven en keert ze terug naar haar geboorteland. Het afscheid nemen van bijzondere persoonlijke relaties blijkt moeilijker dan ze ooit had verwacht. Ze laat haar mentor Ohad Naharin en haar nieuwe grote liefde Or Schraiber achter voor een onzekere toekomst. Vervolgens is te zien hoe Bobbi Jene uit haar grote verdriet inspiratie haalt voor haar dans.

Eenmaal terug in de VS inspireert de lange scheiding van haar grote liefde Or Schraiber Bobbi Jene tot een solo-choreografie. Ze gebruikt haar pijnlijke ervaring om een baanbrekend nieuw stuk neer te zetten, waarin ze zichzelf letterlijk en figuurlijk helemaal blootgeeft.

Close Up: Bobbi Jene - Choreografe geeft een kijkje in de wereld van moderne dans waarin kunstzinnigheid, romantiek en vastberadenheid elkaar kruisen.

Naast Bobbi Jene zijn er in november nog andere interessante Close Up-documentaires te zien:

24 november: Kleiburg, de laatste Bijlmerflat
Oud-bewoners, architecten en andere betrokkenen blikken terug op de bewogen geschiedenis van de Bijlmermeer, in de jaren zestig ontworpen als ideale stad voor de moderne mens. Deze uit flatgebouwen opgetrokken wijk moest de woningnood in Amsterdam terugdringen. Een van de pronkstukken was Kleiburg, vierhonderd meter lang en elf verdiepingen hoog. De documentaire toont het proces dat in 2013 leidde tot een grondige renovatie van deze laatste originele Bijlmerflat.

29 november: Louvre Abu Dhabi
Architect Jean Nouvel kreeg de felbegeerde opdracht om het nieuwe Louvre in Abu Dhabi, één van de Arabische Emiraten, te ontwerpen. Aan hem de uitdaging om een universeel museum te bedenken dat de Oosterse en de Westerse wereld met elkaar verbindt.

Samenvatting

Close Up: Bobbi Jene - Choreografe, donderdag 1 november om 23.00 uur bij AVROTROS op NPO 2