Hilversum,
21
december
2018
|
11:42
Europe/Amsterdam

Bijzondere ontdekkingstocht door zes eeuwen schilderkunst in nieuw seizoen Het geheim van de Meester

Van de basiliek van Santa Maria Maggiore in Rome naar het Brugge van Van Eyck en een schilderachtige zonsopkomst op de Engelse klif van Turner. Het geheim van de Meester belooft weer een ware ontdekkingstocht door bijna zes eeuwen schilderkunst. Kriskras door de tijd én Europa gaat het kundige team onder leiding van Jasper Krabbé acht nieuwe uitdagingen aan. Om tot perfecte historisch verantwoorde materialen en levensverhalen te komen wordt opzettelijk een kunstwerk beschadigd, worden stenen vermalen en gif gemengd. En wat doe je als blijkt dat een van de kunstenaars misschien wel een fout verleden heeft? Als een ware detective wordt alles onderzocht om zo tot de beste reconstructie te komen.

Het geheim van de Meester is wederom een spannende zoektocht naar de verhalen van de oude meesters die verscholen liggen in de lagen pigment en vernis. Het team, bestaande uit teamleider Jasper Krabbé, kunstschilder Charlotte Caspers, restaurator Michel van de Laar, materiaaldeskundige Prof. Dr. Joris Dik en timmerman Berd Visscher, zet in dit derde seizoen acht werken centraal. Dit zijn, in de volgorde van uitzending, Stilleven met asperges van Adriaen Coorte, Wolken en water van William Turner, Madonna bij de fontein van Jan van Eyck, Maannacht IV van Jan Sluijters, Gezicht op Haarlem met bleekvelden van Jacob van Ruisdael, R70-54 van Jan Schoonhoven, Vinger aan de wang van Kees van Dongen en Zelfportret met een bontkraag van Charley Toorop.

Expositie
Inmiddels zijn er, inclusief dit derde seizoen, tweeëntwintig reconstructies gemaakt van meesterwerken uit Nederlandse en Belgische musea die niet van het echt te onderscheiden zijn. Door een samenwerking tussen AVROTROS, POSVIDEO en Museum MORE in Gorssel komt er van 27 januari tot en met 19 mei 2019 een overzichtstentoonstelling met al deze reconstructies uit Het geheim van de Meester.

Wedstrijd
Dit jaar organiseert AVROTROS een kunstwedstrijd rondom Het geheim van de Meester. Kijkers kunnen vanaf 8 januari een eigen schilderij insturen, geïnspireerd op één van de zeer uiteenlopende Nederlandse meesterwerken behandeld in het tv-programma. Meer informatie over de wedstrijd is te vinden op www.avrotros.nl/hetgeheimvandemeester.

Het geheim van de Meester Extra: van vernis tot vermiljoen
In Het geheim van de Meester Extra: van vernis tot vermiljoen wordt dieper in de geheimen en achtergronden van het restauratievak gedoken. Zo legt Michel van de Laar uit hoe een 17-eeuws schilderspalet eruitziet, waarom een laag vernis de donkere kleuren zo mooi laat stralen en hoe met goed fatsoen een tepel wordt gemaskeerd. Vanaf dit jaar voor het eerst iedere week te zien op NPO 2 Extra na afloop van Het geheim van de Meester.

Programmagegevens:

Het geheim van de Meester, vanaf dinsdag 8 januari iedere week om 21.15 uur bij AVROTROS op NPO 2

Het geheim van de Meester Extra: van vernis tot vermiljoen, vanaf dinsdag 8 januari iedere week om 21.50 uur bij AVROTROS op NPO 2 Extra