Hilversum,
28
juli
2017
|
09:46
Europe/Amsterdam

Bijzonder tweeluik luidt nieuw seizoen Het geheim van de Meester in

Het tweede seizoen van Het geheim van de Meester start op NPO 2 met een tweeluik, uitgezonden op 5 en 6 september, over een opmerkelijk werk van Vincent van Gogh. In 1886 schilderde Vincent van Gogh op de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen een klassieke pose van twee worstelaars. Het werk was in de ogen van zijn docent onder de maat; hij werd teruggeplaatst van de schildercursus naar de tekenklas. Van Gogh vertrok met het doek naar zijn broer Theo in Parijs en gebruikte het als ondergrond voor een nieuw schilderij: 'het Stilleven met Akkerbloemen en Rozen'. Het team van Het geheim van de Meester reconstrueert beide schilderijen en reizen in het spoor van Van Gogh naar Parijs. Deze, en meer bijzondere verhalen, komen in het nieuwe seizoen van Het geheim van de Meester opnieuw tot leven.

Nieuwe technieken en archieven
De nieuwste, meest innovatieve technieken worden ingezet om de acht te reconstrueren meesterwerken uit dit seizoen te onderzoeken, maar het team duikt ook in archieven en bezoekt historische plekken in onder andere Londen, Cambridge, Parijs en Giverny.

Bijzondere verhalen
Achter ieder meesterwerk schuilt een bijzonder verhaal. Zo ontdekte restaurator en teamlid Michel van de Laar tijdens een eerdere restauratie van 'Jeremia treurend over de verwoesting van Jeruzalem' van Rembrandt van Rijn dat er iets bijzonders verborgen ligt in de verf: een haar van Rembrandt. Ook in de reconstructie wordt een haar teruggeplaatst. En niet zomaar een haar; een spannende zoektocht leidt naar een afstammeling van Rembrandt. Daarnaast staat het team voor een ongebruikelijke opdracht; Van de putjes in het schilderij '’t Puttertje' van Fabritius wordt vermoed dat deze zijn ontstaan door de enorme kracht van de ontploffingen tijdens de Delftse Donderslag, waarbij de schilder zelf het leven liet. En dus zit er niks anders op dan ook de reconstructie aan een ontploffing bloot te stellen…

Tweeluik De Worstelaars / Stilleven met Akkerbloemen en Rozen
In het eerste deel van het tweeluik stort het team zich op de reconstructie van De Worstelaars. Het enige onderzoeksmateriaal dat voor handen is, zijn vage zwart-wit scans. Jasper gaat op zoek naar schilderijen die in dezelfde periode op de Academie zijn gemaakt; zijn daar dezelfde modellen terug te vinden? Kunstschilder Charlotte Caspers en teamleider Jasper Krabbé vertrekken in deel twee net als Van Gogh met hun versie van 'De Worstelaars' naar Parijs. Terwijl Charlotte in een prachtig Frans atelier werkt aan het 'Stilleven met Akkerbloemen en Rozen', bezoekt Jasper ondermeer een hele oude verfwinkel en stuit hij op een originele brief van Van Gogh. Ondertussen buigt Michel van de Laar zich in Nederland over het verouderingsproces van het schilderij.

Acht meesterwerken
Na vijf weken is het moment van de waarheid daar: het originele schilderij én de reconstructie hangen naast elkaar op zaal in het museum en de desbetreffende museumdirecteur beantwoordt die ene, prangende vraag: is het team er in geslaagd om het geheim van de meester te ontrafelen?

Teamleider Jasper Krabbé, kunstschilder Charlotte Caspers, restaurator Michel van de Laar, professor en materiaaldeskundige Joris Dik en timmerman Berd Visscher werken, in volgorde van afleveringen, aan:
Vincent van Gogh - De Worstelaars / Stilleven met Akkerbloemen en Rozen
Frans Hals - Portret van Jacob Hendriksz Zaffius
George Hendrik Breitner - Meisje in witte kimono
Rembrandt – Jeremia treurend over de verwoesting van Jeruzalem
Peter Paul Rubens - Minerva overwint de onwetendheid
Carel Fabritius - ’t Puttertje
Carel Willink - Wilma
Claude Monet - Gezicht op de Prins Hendrikkade en de Kromme Waal in Amsterdam

Programmagegevens:

Het geheim van de Meester
Televisie
Vanaf dinsdag 5 september
21.20 uur - NPO 2

Aflevering één is een tweeluik. Deel twee is op woensdag 6 september om 21.20 uur bij AVROTROS op NPO 2 te zien