Hilversum,
15
juni
2017
|
12:09
Europe/Amsterdam

Aynouk Tan cureert Opium TorenkamerEXPO in VondelCS

NAVIGEREN DOOR EEN FYSIEK INTERNETLANDSCHAP

Vijfenvijftig jonge kunstenaars zijn het afgelopen jaar, op initiatief van het AVROTROS-radioprogramma Opium, te gast geweest in de Torenkamer van VondelCS. In stille afzondering werkte hier elke week een andere kunstenaar aan een eigen project. Curator Aynouk Tan is gevraagd om werk van de torenkamerkunstenaars samen te brengen in een vernieuwende expositie. Tan leidt de bezoekers met drie routes langs de indrukwekkende en afwisselende werken tijdens het Opium TorenkamerEXPO. De expositie is van 7 t/m 16 juli gratis toegankelijk voor publiek in VondelCS.

Multitasken

Doordat men continu op internet zit, worden de indrukken die iedereen binnenkrijgt steeds fragmentarischer. Lazen we voorheen nog één krantenartikel in vijf minuten, tegenwoordig zitten we achter een beeldscherm met zeven tabbladen open en verdelen we onze aandacht tegelijkertijd over binnenkomende appjes, mails, likes en comments. Van verticale diepgang schuiven we op naar horizontale vluchtigheid. Dit is het uitgangspunt dat Aynouk Tan heeft gebruikt bij het samenstellen van de Opium TorenkamerEXPO. Een heel nieuwe manier van kunstbeleving met drie opvallende routes.

Tan: “Onze horizontale manier van navigeren - vluchtig en in willekeurige volgorde - geeft ruimte om eigen verbanden te leggen. Er is geen gebaand pad: alles bestaat naast elkaar en alles is even belangrijk."

Sommige kunstwerken worden letterlijk tot fragmenten geknipt op de expositie. Door verschillende torens op te klimmen, die speciaal voor de expositie zijn gebouwd, kunnen bezoekers de kunstwerken vanaf een ander perspectief bekijken.

Bezoekers kunnen drie verschillende routes door het Opium TorenkamerEXPO kiezen, met elk een eigen beleving en plattegrond. De verschillende routes die de bezoeker binnen en buiten VondelCS langs de kunstwerken leidt zijn: Instagram-route, HackersUnite!-route en de Offline-route.

Instagram - Route
Kunst kijken is kunst delen is met kunst pronken - voer je volgers langs de weg der spektakel

Bibi Spaans
In het universum van Bibichini is alles sterrenstof. Levensgrote poppen met namen als Ei- Met -Beentjes en De Gehoornde Vrouw zitten samen op de glinsterschommel, terwijl het rendier met varkensoortjes de ballenbak verkent. De komische kat en het leeuwenbeest doen een dutje in het fluffy gras, onder een regenboog van confetti.

Sydney Vollmer
Sydney Volmer schreef in de Torenkamer aan zijn boek: ‘On/Off. Meer balans tussen je online en offline leven. Is de digitale technologie een vloek of een zegen? Staan we wel stil bij de ongewenste en vaak subtiele gevolgen van de gemakzucht, hulp en afleidingen?

Ook Linda Plaude, Louise te Poele, No-Made, Hannah Polak en Eva Roovers pronken met hun kunst op deze route.

Hackers Unite!-route
Een parcours dat leidt langs alternatieve manieren van maken, kijken en luisteren. Volgers, engageer u.

Emma Lesuis
Emma Lesuis vroeg zich af of zij zich, als gekleurde vrouw, ook moest uitspreken in een tijd waar femisten en activisten on- en offline likes verzamelen. Maar wat houdt activisme in? Kun je een activist worden? Wat zijn de gevolgen van jezelf uitspreken? Interviews vormden de uiteindelijke basis van korte filmfragmenten en een tekstperformance.

Hilde Atalanta
Illustrator en schilder Atalanta houdt zich bezig met (gender)identiteit en emancipatie. Volgens Atalanta is er in de populaire media te weinig diversiteit in lichaamsvormen te zien. In haar Vulva Gallery, een internationaal gerenommeerde project, zijn geschilderde vulva's in alle vormen, kleuren en maten te zien. Ze exposeert daarnaast met een aantal andere portretten waarin de grens tussen mannelijk en vrouwelijk niet duidelijk is.

Bezoekers komen op deze route ook de alternatieve zintuigprikkelende werken van kunstenaars Tessa Hendriks, Beri Shalmashi, Kevin Bauer, Kiem Loon, Elvis Chen, Brian Elstak en Lisette Ros tegen.

Offline-route
De paden op, de lanen in, met stralend oog en blijde zin. Kies de weg der verbeelding.

Ludwig Volbeda
Ludwg Volbeda maakte 25 intieme tekeningen over hallucinaties en (digitale) (ver)dwalingen. Verfijnde illustraties worden vergezeld door pakkende teksten. Neem onderschrift als 'Alles warm, Alles Vloeibaar', of 'We Wilden in de Wolken Wonen’ en 'Ik Probeer Thuis te Komen’. De uit het leven gegrepen sketches zijn een feest van herkenning.

Beri Shalmashi
Beri Shalmashi is scenarioschrijfster, filmmaker en columnist voor onder andere de Volkskrant. Haar abstracte film Heavens in Kurdistan gaat over de eerste luchtballon die boven Iraaks Koerdistan voer. Ze laat haar film tijdens de Opium TorenkamerExpo in première gaan.

Bezoekers treden de horizon tegemoet met kunstenaars als Sarah Grothus, Bart Eysink Smeets, Hannah van Binsbergen en Ana Oosting.

Tijdens de Opium TorenkamerEXPO is er ook een uitgebreide randprogrammering, met onder andere diverse workshops en optredens.

Voor meer informatie: vondelcs.nl/agenda/torenkamerexpoHet Opium TorenkamerEXPO wordt mede mogelijk gemaakt door het AVRO Cultuurfonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds. Het AVRO Cultuurfonds geeft vooral regionale kunstenaars de kans om zich aan een breder publiek te presenteren. Het Opium TorenkamerEXPO biedt meer dan 50 kunstenaars een uniek podium.

Programmagegevens:

Opium TorenkamerEXPO
7 juli tot en met 16 juli in VondelCS in Amsterdam

De opening op 7 juli om 18.00 uur is vrij toegankelijk voor publiek.