08
augustus
2019
|
14:10
Europe/Amsterdam

AVROTROS viert het jaar van Rembrandt en Bruegel

Terwijl Nederland het jaar van Rembrandt viert vanwege het 350ste sterfjaar, staan de Zuiderburen stil bij het feit dat Bruegel 450 jaar geleden stierf. AVROTROS viert het leven en het werk van zowel Rembrandt als Bruegel met diverse programma’s in het najaar.

Het jaar van Rembrandt

Het Raadsel Rembrandt
Rembrandt is een wereldmerk: zijn werk is bekend van Timboektoe tot Tokio. Maar wie was de man achter de legende? Onno Blom, biograaf van Rembrandt, reist in zijn voetspoor om te ontdekken wie de meesterschilder écht was. In Leiden schetst Onno het beeld van een jonge molenaarszoon vol ambitie en dromen, die ervan overtuigd is dat hij als schilder de wereld zal veroveren. In Amsterdam bezoekt Onno de plekken waar Rembrandt zijn grootste successen boekte, maar ook flinke tegenslagen te verwerken kreeg in zijn persoonlijke leven. In een poging hetzelfde te ervaren en beleven als de grote schilder komt Onno in vier wervelende afleveringen tot verrassende ontdekkingen. Hij gaat op zoek naar het raadsel Rembrandt. 

Six over Rembrandt
In deze tweede reeks gaat Rembrandt-kenner Jan Six opnieuw op reis om de kijker kennis te laten maken met schilderijen die voor het grote publiek grotendeels onbekend zijn. In iedere aflevering staat een nieuw thema centraal, zoals Rembrandts meest indrukwekkende zelfportretten. In de New Yorkse Frick Collection is een hele bijzondere te vinden waarop Rembrandt zichzelf bijna keizerlijk afbeeldde. In de National Gallery in Washington hangt een zelfportret met misschien wel het mooiste glimmertje ooit in een blik geschilderd. Ook bezoekt Jan Six Lord Faringdon die in zijn statige landhuis in het Engelse Buscot Park een mysterieus portret van Rembrandts hand aan de muur heeft hangen. In vijf korte afleveringen deelt Six ook dit keer zijn unieke kijk op het imposante oeuvre van de veelzijdige Rembrandt.

Het jaar van Bruegel

2Doc: Vlaanderen volgens Bruegel
Wie wel eens in een pannenkoekenrestaurant is geweest, herkent het werk de Boerenbruiloft van Bruegel van de placemats. Pieter Bruegel de Oude werd ook wel Boeren-Bruegel genoemd omdat hij vaak het alledaagse, boerenleven schilderde. Zijn andere bijnaam was Pier den Drol vanwege zijn geestige details en absurdistische humor. Maar Bruegel had ook een andere kant. Hij was een groot visionair en virtuoos stilist, een observator van het menselijke die generaties na hem heeft beïnvloed. 

Presentator Lucas De Man keert terug naar zijn Vlaamse roots en laat de Nederlandse kijker op de sterfdag van Bruegel opnieuw kennismaken met zijn beroemde landgenoot. De werken van Bruegel, waar je door alle minutieuze en wonderschone details uren naar kunt kijken, worden niet voor niets conversation pieces genoemd en dat is precies wat Lucas De Man met kunsthistorici en bekende Vlamingen gaat doen. En wat vind je nu nog terug van Bruegels Vlaanderen? Tijdens een wielerkoers in het Vlaamse Pajottenland vertelt de bekende schrijver Dimitri Verhulst over de Vlaamse ziel en legt komiek Jens Dendoncker Breugels typische Vlaamse humor uit.

Samenvatting

2Doc: Vlaanderen volgens Bruegel, maandag 9 september om 20.25 uur bij AVROTROS op NPO 2

Het Raadsel Rembrandt, vanaf zaterdag 28 september om 21.10 uur bij AVROTROS op NPO 2

Six over Rembrandt, 9, 10 en 11 oktober om 22.45 uur en 12 en 13 oktober om 22.30 uur bij AVROTROS op NPO 2