Hilversum,
30
juli
2021
|
13:15
Europe/Amsterdam

AVROTROS steunt actie om LGTBQIA+ rechten in grondwet toe te voegen

Discriminatie op grond van seksuele gerichtheid is niet verboden in de Nederland. Dat moet anders. AVROTROS doet daarom mee aan de actie ‘Accept to Enter’, een initiatief van reclamebureau N=5. Bezoekers van de AVROTROS-website zien vanaf vandaag een ‘Accept to Enter’ pop-up, waarmee zij instemmen met de acceptatie van gelijke rechten van LGTBQIA+ers en dat zien als een grondrecht. AVROTROS is een van de eerste omroepen die dit initiatief steunt en roept andere organisaties op om te volgen. 

Volgens Artikel 1 van de Grondwet mag niemand gediscrimineerd worden op basis van godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, of geslacht. Een expliciet
grondwettelijk verbod op LGTBQIA+ discriminatie ontbreekt echter. COC Nederland pleit
al bijna 20 jaar voor een grondwetswijziging. Met de actie ‘Accept to Enter’ steunt AVROTROS het COC in hun jarenlange strijd én het voorstel dat nu bij de Eerste en Tweede Kamer ligt om een verbod op discriminatie wegens seksuele gerichtheid aan de Grondwet toe te voegen. 

De Accept to Enter-actie start tijdens de Pride week, vanaf 31 juli tot en met 8 augustus 2021. De resultaten van de campagne worden na Pride overhandigd aan het COC om hen te sterken in hun strijd richting de politiek.

Pride bij AVROTROS
Ook dit jaar omarmt AVROTROS de Pride en komt daarom met een kleurrijke programmering, waarin iedereen zich thuis kan voelen. Bijvoorbeeld met de YouTube-serie Pride Talk en de Pride special Lieve SPLNTR! In dit programma worden ook de winnaars van de Pride Awards bekendgemaakt. Splinter Chabot zal deze prijs overhandigen aan een bekende en een onbekende LGTBQIA+ held; iemand die dit jaar zijn of haar nek heeft uitgestoken voor de LGTBQIA+-community.

Programmagegevens:

Lieve SPLNTR, 7 augustus om 22.05 uur bij AVROTROS op NPO 3
Pride Talk, vanaf 2 augustus dagelijks op het YouTube-kanaal van AVROTROS