Hilversum,
07
juli
2015
|
13:18
Europe/Amsterdam

Vanaf donderdag vervolg realityserie Bloed, zweet en snaren 2 bij AVROTROS

Na het succes van de serie Bloed, zweet en snaren – De mensen van het Koninklijk Concertgebouworkest in 2013 komt AVROTROS nu met een tweede serie over de muziek en de mensen van het Concertgebouworkest in Amsterdam. Art Rooijakkers treedt opnieuw op als presentator. AVROTROS zendt vanaf aanstaande donderdag 8 weken lang Bloed zweet en snaren 2 – De mensen van het Concertgebouworkest uit op NPO 2.

Aflevering 1
In Bloed, zweet en snaren 2 leren we weer allerlei nieuwe mensen kennen die in en voor het orkest werken. In aflevering 1 zijn dat de violist Michael Gieler – een veteraan in het orkest die alweer zijn 22ste seizoen in gaat – en de jonge Franse celliste Honorine Schaeffer die juist haar debuut maakt in het gezelschap. Michael lijdt al lange tijd aan slapeloosheid, maar maakt van de nood een deugd door 's nachts te brainstormen over creatieve, muzikale projecten. Voor de jonge Honorine is alles nog nieuw. Ze is volkomen gefocust op de muziek en de dagen vliegen voorbij terwijl ze in afzondering repeteert in haar kleine appartement in Amsterdam. Gelukkig vindt ze wel tijd om 's avonds heerlijk tango te gaan dansen.

Aflevering 2 (16 juli 2015)
Aflevering 2 introduceert Omar Tomasoni en zijn vriendin, Femke, saxofoniste. Omar is pas 31 en al sinds 2013 solotrompettist bij het Concertgebouworkest - een grote eer, dat beseft hij . Maar hij betaalt ook een prijs voor het succes: ''In een orkest spelen is soms als in een Ferrari zitten, maar niet hard mogen rijden.'' Want het grotere belang staat voorop en Tomasoni's trompetsolo's mogen daarom niet té uitbundig zijn. Chef-dirigent Jansons herinnert hem daar tijdens een repetitie tactvol aan: ''You play very, very beautifully, but be careful please!'' In aflevering 2 reizen we ook met Omar en Femke mee naar zijn ouders in het Noord-Italiaanse Roccafranca. En nu ze er toch zijn, lopen en spelen ze een rondje met de plaatselijke fanfare.

Wisseling van de wacht
In Bloed, zweet en snaren 2 zien we ook hoe Mariss Jansons na elf seizoenen afscheid neemt als chef-dirigent van het Concertgebouworkest. We gaan met het orkest mee naar Seoul en we maken kennis met Jansons' opvolger, de temperamentvolle Italiaan Daniele Gatti. Met hem reizen we mee naar Milaan. Gatti zelf meldde vorig jaar vereerd te zijn met zijn benoeming als chef-dirigent bij 'een van de beste en oudste orkesten in de wereld.'

Over de serie
Het Koninklijk Concertgebouworkest behoort al meer dan 125 jaar tot de absolute wereldtop. Het geheim van dit orkest zit in de mens achter de musicus: wat is er nodig om op dit niveau te presteren? Stress, hartstocht en geluksmomenten wisselen elkaar af, op het podium maar ook thuis. De realityserie Bloed, zweet en snaren schetst naast indringende portretten van de musici ook een beeld van de professionele staf, die er alles aan doet om de concerten mogelijk te maken. De kijker krijgt hierdoor een exclusieve blik in de wereld van het Koninklijk Concertgebouworkest.

Programmagegevens:

Televisie
Bloed, zweet en snaren 2
donderdag 9 juli
NPO 2 - 21.10 uur