30
mei
2022
|
12:09
Europe/Amsterdam

AVROTROS geeft een kijkje in het leven van de Amerikaanse presidentsvrouwen in vierdelige serie over de First Ladies

Het zijn misschien wel de meest iconische vrouwen van de wereld: De First Ladies van de Verenigde Staten. In de vierdelige reeks van Dionne Dichtbij de First Ladies leert Dionne Stax de First Ladies door de ogen van familie, vrienden, dierbare werknemers en vertrouwenspersonen kennen. Wat wordt er van een presidentsvrouw verwacht? Welke invloed hebben zij achter de schermen en wat speelt er verder in het leven van de vrouw met de machtigste bijrol ter wereld?

Als de deuren van het Witte Huis opengaan, staat er een flinke rij personeel klaar om de First Family 24 uur per dag ter zijde te staan. Dionne ontmoet voormalig hoofd van de huishouding, Chris Emery, die de First Ladies en haar gezin als zijn familie beschouwt. Ook ontmoet Dionne de enige persoon die dichtbij de mysterieuze Melania Trump mocht komen: haar voormalige assistent en vertrouwenspersoon Stephanie Winston Wolkoff. In een bijzonder gesprek vertelt de destijds persoonlijk assistente van Michelle Obama, Deesha Dyer, over alle kritiek die Michelle Obama te verduren kreeg en over haar grote betekenis als eerste zwarte First Lady. 

Hoe ze haar dagen vult in het Witte Huis, is voor elke First Lady anders. Ondanks dat er geen taakomschrijving is, wordt er stiekem wel verwacht dat ze iets meer op de achtergrond is. Hillary Clinton denkt daar bij het betreden van het Witte Huis anders over en besluit haar eigen ambities waar te maken. Dat wordt niet door iedereen gewaardeerd. Hillary deelt lief en leed met haar beste vriendin Melanne Verveer, die Dionne uitnodigt bij haar thuis. 

De roem en rijkdom die het leven van een presidentsvrouw kent, heeft ook een keerzijde: De macht van haar man maakt hem voor andere vrouwen extra aantrekkelijk, politieke tegenstanders en een leger aan journalisten zijn continu op zoek naar een nieuw schandaal en er zijn bedreigingen en aanslagen. Ook het leven van Nancy Reagan heeft een keerzijde. Haar leven verandert voorgoed door de aanslag op haar man Ronald Reagan. Hartsvriendin Sheila Tate laat Dionne een kant van Nancy zien die nog niet veel mensen kennen.

Als een First Lady het Witte Huis verlaat, is het voor de één een bevrijding, terwijl de ander met heimwee zal blijven terugkijken. Nina Roosevelt, de kleindochter van Eleanor Roosevelt vertelt aan Dionne hoe inspirerend haar invloedrijke oma voor haar en de wereld is geweest, ook na haar rol als First Lady.

Samenvatting

Dionne dichtbij de First Ladies, vanaf maandag 13 juni om 21.25 uur bij AVROTROS op NPO 1