05
maart
2024
|
16:52
Europe/Amsterdam

AVROTROS eert Wim Sonneveld met zesdelige podcast

Met o.a. Alex Klaasen, Karin Bloemen en Freek de Jonge

Wim Sonneveld, een van de grondleggers van het Nederlandse cabaret, overleed op 8 maart van dit jaar precies vijftig jaar geleden. De iconische cabaretier en zanger van Het Dorp wordt door AVROTROS geëerd met de zesdelige podcast Sporen Van Sonneveld. Hierin onderzoeken Jacques Klöters en Carolien Borgers hoe Sonnevelds artistieke nalatenschap vandaag de dag nog leeft. 
 
Carolien en Jacques spreken met grote artiesten en collega’s van toen; Nico Kapper, Gerard Cox, Freek de Jonge, Karin Bloemen, Frank Sanders, Joost Prinsen en Barrie Stevens. Ook Alex Klaasen, Kiki Schippers en Ronald Snijders komen aan het woord, evenals opkomende talenten Valentina Töth en Siawaash Cyrroes. Journalisten, theaterdocenten en studenten laten hun licht schijnen op het oeuvre van Sonneveld en bespreken hoe zijn werk de tand des tijds heeft doorstaan.

Ook het privéleven van Sonneveld komt aan bod in de podcast. Sonneveld vertelde op het podium weinig tot niets over zichzelf, volgens oud-collega’s iets dat nu niet meer zou kunnen. Moet cabaret maatschappelijk geëngageerd zijn? Radiomaker en cabaretière Carolien Borgers is in de podcast weer als zangeres te horen. Ze zingt het liedje Carolien van Sonneveld samen met zijn oud-pianist en orkestleider, de 77-jarige Frans Ehlhart. 

Uiteraard is er veel aandacht voor Het Dorp, het iconische lied dat de afgelopen twee jaar de nummer 1 positie kreeg in de Evergreen Top 1000 van NPO Radio 5. Het Dorp wordt ook wel het tweede nationale volkslied genoemd. Het nummer is drie keer op single uitgebracht, voor het laatst na Sonnevelds dood in 1974. In de podcast bezoekt Karin Bloemen, die het nummer vaak zong en zich er schatplichtig aan voelt, het dorp Deurne waar het lied over gaat.

Samenvatting

De zesdelige AVROTROS-podcastserie Sporen Van… Sonneveld is vanaf maandag 4 maart in zijn geheel te beluisteren via de NPO Luister app en wekelijks met twee nieuwe afleveringen via andere podcast apps.